IBM a creat un cip cu 4.096 de nuclee, care imita creierul uman
Scris de Daniel Ionascu
Gigantul IBM a creat un cip a carui functionare imita activitatea creierului uman in recunoasterea imaginilor din datele video si care are nevoie de mai putina energie decat procesoarele traditionale.
Acesta are 4.096 de nuclee, un milion de „neuroni“ si 256 de milioane de „sinapse“, totul impaturit in „doar“ 5,4 miliarde de tranzistori. Procesoarele traditionale functioneaza dupa un sistem liniar, efectuand cate o singura operatie. Neuronii programabili din noul cip dezvoltat de IBM pot procesa si comunica informatiile in paralel.
Laboratoarele de cercetare al IBM sunt renumite, insa reputatia companiei in domeniul cercetarii nu a adus insa companiei o pozitie de lider pe piata cipurilor, iar aceasta este dominata de Intel.
IBM incearca sa scape de divizia de productie a procesoarelor, care realizeaza vestitele procesoare Power, din mainframe-urile realizate de companie. Astfel, grupul vrea sa ajunga la un model asemanator cu Qualcomm, in care compania controleaza proiectarea cipurilor, dar productia efectiva este realizata de catre alte companii. In cazul Qualcomm, cipurile sale sunt realizate in fabricile TSMC din Taiwan.
Divizia de productie hardware inregistreaza pierderi de pana la 1,5 miliarde de dolari pe an, unei surse apropiate situatiei citate de Bloomberg.
IBM a fost dispusa sa plateasca Globalfoundries circa 1 miliard de dolari pentru ca aceasta companie sa preia divizia producatoare de cipuri, dar aceasta doreste sa primeasca 2 miliarde de dolari pentur a prelua unitatea. Pentru a ramane competitiva in domeniu, IBM trebuie sa investeasca masiv. Spre exemplu, numai fabrica East Fishkill a costat 2,5 miliarde de dolari. IBM incearca sa scape de diviziile cu performante slabe, dupa noua trimestre consecutive de scadere a veniturilor. Totusi, gigantul scoate profituri mari.
Globalfoundries este fosta divizie de productie a companiei Advanced Micro Devices, care s-a separat de catre producatorul de procesoare in urma cu cativa ani si detine fabricile. Globalfoundries este controlata de un fond al guvernului din Abu Dhabi.
Etichete: AMD, extern, GlobalFoundries, IBM, Intel, Power, PowerPC, procesoare, Qualcomm, recomandari, servere, stiri, TSMC