In curand, va fi lansat un format universal pentru continuturi digitale

Scris de

urmarind filme de pe canapeaUn grup de companii media si de produse electronice a anuntat marti o conventie care lanseaza un sistem universal, numit UltraViolet, in care pot fi codificate si citite toate fisierele digitale care se pot descarca de pe net. Formatul unic va permite consumatorilor sa comercializeze filme care se pot apoi vedea de pe orice fel de dispozitiv electronic: de la calculator, smartphone, console, tablete PC, player Blu-ray si pana la televizor.

UltraViolet, un format universal de fisier, poate fi lansat pana la sfarsitul anului 2011, dupa testari efectuate cu ajutorul unui retailer necunoscut. Mai sunt de pus la punct unele detalii in ceea ce priveste compatibilitatea fisierelor UltraViolet pentru toti retailerii, sistemele de transmitere de semnal prin cablu si alti membri ai lantului de distributie.

Continuturile stocate acum pe DVD-uri, discuri Blu-Ray, diverse formate de filme, au ca suport fizic un nod de servere, care va putea fi accesat cu ajutorul unui cod. Contra unei taxe, codul se va putea afla de la anumite magazine sau online. In urma achitarii acesteia, consumatorii pot vedea filmul in orice loc si cu orice fel de echipament, fara sa detina o copie a acelui fisier de film.

Sustinut de 48 de companii, printre care studiourile de film Paramount, Warner Bros., Sony si Fox, dar si firme cu profil tehnic, cum ar fi Microsoft, Toschiba, Panasonic, dar si Intel si Comcast, consortiumul, numit the Digital Entertainment Content Ecosystem, acopera tot ce tine de entertainment, software, hardware si companii de retail. Singurele care s-au aratat rezervate pana in prezent sunt Compania Walt Disney, care si-a dezvoltat propriul ei sistem, numit KeyChest si iPad, din Apple, ca si Apple TV. Nu se stie inca daca si acestea se vor alatura conventiei amintite.

Numai in Statele Unite, vanzarile de produse tip home video, in care intra discurile, fisierele descarcate de pe internet si filmele inchiriate, au scazut cu 5% in 2009, ducand la un declin de 2 miliarde de dolari in vanzarile de DVD-uri, conform datelor furnizate de asociatia The Digital Entertainment Group.

Sursa: The Independent
Sursa foto: The Independent

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.