Intel anunta Xeon Phi, 50 de coprocesoare intra intr-un slot PCIe

Scris de

Incercand sa isi diversifice sursele de venituri in conditiile in care smartphone-urile si tabletele, Intel a venit cu o gaselnita interesanta.

Gigantul din Santa Clara a botezat Xeon Phi arhitectura sa Many Integrated Core. Cu ajutorul Xeon Phi pot fi adunate cel putin 50 de nuclee de procesare, astfel ca aproape orice calculator poate deveni un “monstru” al calculelor.
Realizat in procesul de 22 de nanomeri si cu ajutorul tranzistorilor 3-D TriGate, produsul vine si cu 8 GB de memorie GDDR5. Xeon Phi se integreaza intr-un PC pe un slot PCIe si lucreaza cu propriul sistem de operare Linux.

Primele astfel de coprocesoare vor fi folosite in supercomputerul Stampede, care va avea o putere de 10 petaflops. Stampede este un proiect al Texas Advanced Computing Center (TACC) realizat impreuna cu Universitatea Texas din Austin. Acesta va aduna procesoare Xeon E5 – care vor contribui cu 2 terflops la puterea de calcul – restul de 8 teraflops urmand a fi adunati din folosirea de coprocesoare Xeon Phi.

Intel spune ca 44 de companii deja s-au asezat la coada pentru a folosi Xeon Phi, printre acestea fiind Bull, Cray, Dell, HP, IBM, Inspur, SGI si NEC. Compania promite ca pana in 2018 coprocesoarele sa ajunga la o putere de calcul de un exascale, adica 1000 petaflops.

Sursa: Engadget
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.