Microsoft, din lac in put
Scris de Daniel Ionascu
Balotul de browsere alternative pe care Microsoft e obligata sa il ofere consumatorilor europeni de la 1 martie nu prea face mare lucru pentru a stimula concurenta.
De luni, utilizatorii europeni au inceput sa vada un pop-up care ii intreaba daca vor un browser diferit. Alegerea le-a fost oferita in urma procesului anti-trust derulat de Comisia Europeana impotriva Microsoft.
Dar aproape jumatate din browserele oferite ca alternativa sunt clone de Internet Explorer care doar dau oamenilor iluzia de alegere.
Cand ecranul de la Microsoft i-a aparut in fata, designerul web Richard Quick a decis sa incerce cateva dintre programele mai putin cunoscute din oferta. Atunci a observat ca cinci “alternative” folosesc motorul de randare Trident, acelasi de pe Internet Explorer. “Daca alegi IE vei avea paginile randate in modul IE”, spune Richard Quick. “Dar daca alegi aceste browsere vei avea paginile randate tot in modul IE”, completeaza el. El a facut o plangere despre alternative si a trimis-o Comisiei Europene.
Motoarele browserelor
Trident: Internet Explorer, Avant, Maxthon, Slim, Green Browser, Sleipnir
Webkit: Chrome, Safari
Gecko: Firefox, Flock, K-meleon, Sleipnir
Presto: Opera
Sleipnir poate folosi atat Trident cat si Gecko.
Problema e mai adanca si duce catre respectarea de catre Microsoft a standardelor internetului stabilite de World Wide Web Consortium. Pe romaneste, motorul IE nu arata site-urile bine, chiar daca ele sunt construite bine. Potrivit lui Paul Boag, alt designer web, cel mai bine vedem internetul prin bitii Chrome, Safari, Firefox si Opera.
Etichete: browsere, Chrome, Comisia Europeana, extern, Firefox, Internet Explorer, Microsoft, opera, Safari, stiri