Microsoft Kinect, hackerit pentru a face operatii chirurgicale

Scris de

Ideea de a controla roboti cu ajutorul gesturilor prin Kinect nu e noua. Dar niciodata robotii respectivi nu realizau sarcini atat de importante precum operatii chirurgicale.

Un grup de studenti de la Universitatea Washington foloseste dispozitivul Microsoft pentru a ghida actiunilor robotilor medicali.
Oamenii de stiinta si inginerii au lucrat indelung pentru a integra tehnologiile de la jocuri in roboti controlati uman, care sa fie folositi la sarcini delicate. Problema cu robotii medicali este ca, in timp ce permit precizie extrema, nu exista o senzatie tactila a doctorului care opereaza bratele robotice. Daca un bisturiu trece printr-o vena, va puteti imagina ce poate iesi… Sau mai rau, sa faca precum Ciomu

“Ceea ce faceam era folosirea simtului tactil pentru a da informatii chirurgului, ceva de genul ‘nu vrei sa ajungi acolo’ ”, spune Howard Chizeck, profesor de inginerie electrica la universitate. Pana acum inginerii au incercat sa adapteze tehnologia de force feedback, care face sa iti tremure controlerul sau volanul in mana, pentru a da indicii doctorilor.

Harti 3D ale pacientilor

Dar studentii nostri au avut alta idee. Fredrik Ryden a dezvoltat un soft care permite Kinect sa creeze harti 3D ale corpului pacientului. Initial au facut-o pentru ca tehnologia force feedback sa lucreze mai bine. Ulterior le-a venit ideea sa masoare precis lumina infrarosie reflectata de suprafata. “Este chiar o buna demonstratie deoarece este asa ieftin si pentru ca este accesibil”, spune Ryden, care a proiectat sistemul in doar un sfarsit de saptamana. Fara Kinect, proiectul ar fi costa 50.000 de dolari…

Asa ca nu numai ca datele recoltate de Kinect permit un force feedback de precizie, dar operatorii pot defini intregi regiuni unde aria robotului sa fie limitata, creand practic un fel de camp de forta unde uneltele robotului nu pot trece. Inca mai exista cateva greutati: echipa trebuie sa integreze tehnolgia cu un pachet robotic, sa creasca rezolutia si sa micsoreze senzorii pentru uz chirurgical perfect.

Sursa: Kotaku
Sursa foto: www.thereviewcrew.com

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.