Parintele internetului: Apple va ajunge curand sa interzica site-uri

Scris de

Ca si democratia, internetul trebuie aparat de pericole, scrie inventatorul web-ului intr-un editorial aparut in numarul din decembrie al Scientific American, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de existenta a World Wide Web.

Pe langa Facebook, Sir Tim Berners Lee a identificat din laboratoarele sale aflate la CERN Geneva inca un pericol: Apple, care a intrat pe lista celor care ameninta sa transforme internetul intr-un produs proprietar dirijat de la Cupertino.
Berners-Lee da ca exemplu magazinul virtual iTunes, unde nu te poti conecta si retransmite ulterior linkul altor oameni deoarece nu foloseste ca standard HTTP ci un produs proprietar.
Potrivit lui “nu poti face un link catre orice informatie din lumea iTunes – un cantec sau o informatie despre o trupa. Nu poti trimite acel link catre nimeni. Nu mai esti pe web. Lumea iTunes este centralizata si izolata”, scrie el citat de Cult of Mac.

Omul care a creat internetul spune ca mai departe “am putea pierde libertatea de a ne conecta catre orice site web vrem iar efectele negative se pot extinde catre telefoane inteligente si tablete, care sunt si ele tot portaluri catre informatia extensiva pe care web-ul o furnizeaza”, scrie GigaOM. El mentioneaza mai jos specific numele Apple.
Mai mult, el adauga ca aplicatiile pentru ale revistelor iPad sunt “lumi inchise” deoarece nici de pe ele nu se pot partaja informatii si continut.

Berners Lee nu este singurul care a avertizat asupra cvasi-monopolurilor informatice Google, Facebook si Apple. Tim Wu, profesor de drept la Columbia University a scris si el ieri pe TechCrunch despre ciocnirea de anul trecut dintre Apple si Palm, care a sincronizat propriile smartphone-uri cu iTunes. Ulterior, Apple a facut de cateva ori update-uri la softul iTunes, blocand sincronizarea, ceea ce seamana cu abuz de pozitie dominanta.

Aveti mai jos un citat revelator de ce trebuie sa ne pese despre menirea netului direct din gandurile inventatorului sau. “Pentru ca web-ul este al tau. Este o resursa publica de care tu, afacerea ta, comunitatea si guvernul depindeti. Web-ul este vital pentru democratie, un canal de comunicare care face posibila o conversatie continua in lume. Web-ul este acum mai critic pentru libertatea de expresie decat orice alt mijloc. Aduce principiile stabilite in Constitutia SUA, in Magba Carta a britanicilor si alte documente importante in era retelei: libertatea de a nu fi spionat, filtrat, cenzurat si deconectat”.

Impresionant, nu?

Sursa: GigaOM
Sursa foto: www.roughlydrafted.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.