Prin telefoanele Android, BlackBerry si Symbian putem fi spionati permanent

Scris de

Un tanar programator american a adus in atentia opiniei publice faptul ca milioane de smartphone-uri care ruleaza sistemul Android au preinstalate un soft ascuns, greu de depistat, cu care se poate inregistra orice operatiune facuta de utilizator, inclusiv localizarea acestuia.

In ultimele doua zile, dezvaluirile socante facute de Trevor Eckhart, tanarul dezvoltator de aplicatii Android din Statele Unite, au zguduit lumea telefoniei mobile. Intr-o demonstratie video de 17 minute si plasata pe Youtube, Eckhart incrimineaza compania Carrier IQ, care ar fi preinstalat un soft-spion pe majoritatea smartphone-urilor cu sistem de operare Android si pe dispozitive mobile cu Symbian (Nokia, Sharp si Fujitsu) si Blackberry OS. Prin intermediul acestui soft, operatorii de telefonie mobila pot avea acces oricand la toate operatiile facute de useri, fara stirea acestora.

Eckhart demonstreaza ca softul Carrier nu numai ca inregistreaza informatii privind SMS-urile, convorbirile efectuate, parolele utilizate, localizarea geografica autilizatorului si, in general orice tasta apasata, dar le si transmite unei imense baze de date a companiei Carrier. Programul-spion ruleaza in permanenta si nu poate fi dezactivat, chiar si unui programator experimentat ca Eckhart fiindu-i destul de greu sa o faca. In timpul inregistrarii video, programatorul lanseaza o serie de intrebari: “De ce aplicatia Carrier IQ nu este optionala? De ce softul este atat de greu de controlat sau de dezinstalat?”.

Initial, reprezentantii Carrier IQ au atacat vehement declaratiile lui Trevor, amenitandu-l cu justitia. Insa ca urmare a valului de sustinere din partea mai multor asociatii, cum ar fi EFF (Electronic Frontier Foundation) si avocati, compania si-a mai moderat acuzatiile. Ei sustin in continuare ca softul nu reprezinta un atac la adresa intimitatii clientilor, ci are doar rolul de a-i ajuta pe acestia sa se fereasca de surprize neplacute, gen intrerupere brusca a unei convorbiri.

Pe website-ul propriu, Carrier IQ se descrie ca “lider mondial in furnizarea de solutii inteligente in domeniul serviciilor de telefonie mobila”,  care are ca obiectiv analizarea performantelor terminalelor si imbunatatirea traficului de informatii in retelele de comunicatii.

O veste buna pentru utilizatorii din afara Statelor Unite: nu s-au gasit dovezi clare ale preinstalarii softului in alte tari ale lumii.

Autor: Daniel Popescu

Sursa: DailyMail
Sursa foto: DailyMail

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.