Razboiul patentelor, faza pe cartele
Scris de Daniel Ionascu
Viitorul standard nano-SIM pentru cartele a devenit un adevarat camp de batalie cu acuzatii dure zburand din toate partile la adresa Apple, care promite marea cu sarea pe tehnologia altora.
In esenta, exista doua tabere: una condusa de Apple si alta condusa de Nokia. Propunerea Apple este, in fapt, a celor de la Giesecke & Devrient – inventatorii cartelei SIM – si la care au aderat si o serie de operatori telecom, precum Bell Mobility, KT Corp si SK Telekom. Oferta adversa este sprijinita de Nokia, Motorola si Research in Motion (RIM).
In esenta, nano-SIM-urile Apple necesita o solutie tehnica mai complicata care in final ar putea face telefoanele vechi inutile. Partea interesanta este ca Apple a oferit un “mar otravit”: a anuntat ca daca optiunea sa va fi aleasa nu va cere niciun ban pentru licentiere altor competitori. Problema e ca Apple nu are cine stie ce proprietate intelectuala pentru a plusa, cu exceptia sertarasului special de pe iPhone pentru cartela, iar solutia necesita anumite patente Nokia. Ei bine, Nokia refuza sa ofere patentele sale esentiale legate de SIM-uri in caz ca e aleasa calea Apple. Adica nimeni nu o va putea folosi.
Nokia: Apple nu are ce licentia
De cealalta parte, tabara Nokia-Motorola-RIM aduce un design radical schimbat, asemanator unor carduri MicroSD, si este superioara tehnologic. Pe scurt, propunerea consortiului este o cartela mai mica decat cele micro-SIM actuale, in vreme ce oferta Apple are aceeasi lungime si latime ca si cartelele actuale iar utilizatorii vor strica echipamentele cand vor incerca sa le indese in telefoanele actuale. De asemenea, Nokia mai acuza Apple si ca nu indeplineste regulile. In schimb, Nokia este la randul ei amenintata de catre consortiul condus de SanDisk, din cauza designului asemanator cardurilor MicroSD. SanDisk nu e membra al Institutul European pentru Standardizare in Telecomunicatii (ETSI).
RIM: Apple incearca sa masluiasca votul
Dar nu, scadalul nu se opreste aici: RIM acuza si ea miercuri intr-o scrisoare ca a observat trei angajati Apple care s-au inregistrat la ETSI ca si cum ar reprezenta alte companii, pentru a maslui votul. Compania canadiana a cerut descalificarea celor trei. Ba chiar Financial Times a scris recent ca Apple incearca sa isi creasca “semnificativ” puterea de vot, prin inregistrarea la ETSI a sase subsidiare europene.
Decizia trebuia luata joi de catre ETSI, insa Les Echos spune ca decizia s-a amanat pentru saptamanile urmatoare din cauza amenintarii Nokia.
Miza finala ar putea fi, astfel, accesul Apple pe gratis la tehnologii pe care nu le detine. Iar prin faptul ca va licentia designul pe degeaba, va putea folosi asta ca argument in procesele unde Motorola ii cere 2,25% din fiecare gadget Apple care ii incalca patentele.
Numarul imens de procese declansate de Apple contra Samsung, Motorola si HTC arata ca gigantul american tine la proprietatea intelectuala. De data asta, insa, Apple e in dezavantaj, fiindca nu detine patente in acest sector…
Etichete: Apple, Bell Mobility, ETSI, extern, Giesecke & Devrient, iPhone, KT Corp, MicroSD, Motorola, nano-SIM, Nokia, patente, recomandari, RIM, SanDisk, SK Telecom, smartphone, standardizare, stiri, telecom, UE, Uniunea Europeana