Ce ar insemna o fuziune intre RCS&RDS si UPC

Scris de

RCS&RDS negociaza preluarea rivalului de moarte UPC dar ambele companii sunt inglodate in datorii iar o astfel de tranzactie ar aduce si o situatie delicata pe sectorul furnizarii de cablu tv.

Ultimele zvonuri spun ca cele doua firme s-au inteles sa preia UPC prin intermediul Digi Ungaria. Primul care a raportat negocierile a fost jurnalistul Catalin Tolontan, pe blogul personal. Tranzactia ar putea ajunge la 300 de milioane de dolari potrivit Ziarului Financiar.
Zoltan Teszari, care controleaza 43% din RCS, este aproape de a selecta banca de investitii care sa-i asigure finantarea daca tranzactia s-ar realiza. Alti actionari importanti ai RCS sunt fondurile de investitii Epic si Quadrant. Discutiile se poarta la Viena iar institutiile cu care Teszari a avut tratative sunt Goldman Sachs, Morgan Stanley si Credit Suisse.

Banii, eterna problema

Problema este finantarea, deoarece in acest an RCS trebuie sa ramburseze sI o datorie de 175 milioane de dolari. De asemenea, nici UPC nu sta prea bine. Liberty Global, actionarul UPC, a angajat anul trecut banca de investitii Rothschild pentru gasirea unei solutii pentru UPC România.
UPC a cumparat in anul 2004 operatorul local de cablu Astral cu 400 de milioane de dolari.
Daca in 2005 UPC devenea numarul unu pe piata de cablu, dupa cinci ani de lupta, RCS&RDS are de aproape trei ori mai multi clienti pe TV decât UPC.

“Razboiul preturilor”

In cazul in care achizitia s-ar realiza s-ar naste un gigant, cu aproape patru milioane de clienti numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienti pe telefonie fixa, 1,4 milioane pe telefonie mobila si 1,4 milioane pe internet fix. Cifrele de afaceri adunate ar duce la constituirea unui grup cu venituri anuale de aproape un miliard de dolari, ceea ce ar fi ca un ghimpe in coasta Orange, Vodafone si Romtelecom/Cosmote. Romtelecom este controlat de grupul grec OTE, care a ajuns in parohia nemtilor de la Deutsche Telekom. Fuziunea ar putea probleme in privinta abonamentelor de cablu TV din moment ce ar crea un cvasi-monopol, dar sI in privinta abonamentelor de internet.

Teszari, miliardarul tacut

Zoltan Teszari este un om extrem de discret care a inceput de la un chiosc de inghetata in anii ’90 pentru a ajunge cel mai de temut personaj din România de pe piata de telecom. Cu el exista doar doua poze, pentru ca nu a acordat niciodata un interviu si oficial nu a discutat cu niciun ziarist.

In anul 2008 RCS&RDS avea cu datorii de 671 milioane dolari si un profit operational de 277,8 milioane dolari, raportul dintre datorii si câstig fiind de 2,4, sub media inregistrata de companii din aceeasi industrie.
La finalul lui 2007 Teszari a dorit sa vânda o parte din companie pe bursele internationale, dar tranzactia a picat pe ultima suta de metri. Pentru listarea la bursa Teszari a angajat atunci banca americana de investitii Morgan Stanley, iar valoarea companiei se situa intre 2,5 si 3 miliarde de dolari, ceea ce l-ar fi facut miliardar in dolari pe Teszari.
Intre timp valoarea companiei a scazut si nimeni nu ar mai oferi valorile de atunci.

Concurenta mare, monser

“Razboiul preturilor” dintre operatorii de pe piata din Romania a facut sa apara zvonuri despre un posibil interes al Deutsche Telekom pentru preluarea RCS, in vreme ce sosirea crizei a dus la aparitia de informatii despre vanzarea UPC Romania, dar care au fost negate constant de companie. Intre timp, nemtii au preluat 25% sI managementul la OTE. Care doreste acum sa cumpere restul de actiuni avute de statul roman la Romtelecom. Ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme vrea un miliard de euro pe cei 46% din companie. Romtelecom detine 30% din Cosmote.

Sursa: Tolo.ro
Sursa foto: cioaraandrei.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.