Review: Bookeen Cybook Orizon – De ce sa cumperi un e-reader?
Scris de Alex Sima
“Cel mai subtire e-book reader din lume” a incaput in mainile mele perfect, dupa ce in prealabil a intrat in ele vineri. Asadar cinci zile petrecute impreuna, suficiente ca sa-i “rasfoiesc” cea mai mare parte dintre optiuni.
Iata pentru inceput cateva specificatii ale Bookeen Cybook Orizon:
Ecran: Multi-touch, Paper-like;
Marime: 6″;
Tehnologie: SiPix ePaper;
Rezolutie: 167 dpi, 600 x 800 pixels;
Nivele de gri: 16;
Moduri de vizualizare: Portret si landscape;
Dimensiuni: 189.8 mm (inaltime) x 125.7 mm (latime) x 7.6 mm (grosime)
Greutate: 245 g;
Memorie interna: 2 GB (intre 1.500 si 2.000 de carti). Se poate suplimenta cu un card microSDHC de maxim 8 GB (pana la 8000 de carti);
Interfata:
– 23 de limbi;
– browser inclus;
– 12 marimi de fonturi. Suporta instalarea altor tipuri de fonturi;
Conectivitate:
– Wi-Fi;
– Micro-USB ;
Formate suportate: Text: Adobe ePUB/PDF (cu sau fara DRM), TXT si fisiere HTML. Imagini: JPEG, GIF si PNG;
* Senzor de miscare pentru ajustarea modului de citire (portrait sau landscape);
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa citesc manualul. Am observat imediat ca lipseste optiunea de a cauta in text, extrem de utila. Sigur, pot sa ma duc direct la un capitol, o pagina, o nota de subsol, sau o subliniere. Dar daca nu pot cauta un cuvant specific, parca lipseste ceva.
Apoi am vrut sa vad ce pot schimba legat de fonturi (nu ca optiunile “default” nu ar functiona de minune). Iti poti alege sapte, unul dintre ele fiind WenQuanYi Zen Hei. Daca scriu acest review e doar pentru ca nu l-am incercat, ma indoiesc ca as fi reusit prea usor sa revin dupa instalarea unui font cu caractere asiatice.
Pe langa touchscreen, sunt disponibile 5 butoane (exceptandu-l bineinteles pe cel de power) pentru navigarea prin meniuri si confirmare. Sunt puse central, asa ca readerul e usor de folosit si de catre dreptaci si de catre stangaci. Merg cu cateva ordine de marime mai bine decat touchscreenul, desi uneori e mai comod sa incerci sa dai pagina cu degetul pe ecran, nu mereu comanda e procesata. Categoric insa, in realitate pot da pagina mai rapid decat o incarca Cybook Orizon. Nu pot insa sa sar direct la pagina 320, sau sa intru in modul fast forward, asa ca pe undeva se balanseaza.
Spuneam de incarcatul relativ greoi al paginilor. Un al punct in minus mi s-a parut a fi functionarea ciudata a senzorului de miscare, asa cum puteti observa si in filmulet. Cateodata nu vrea sa schimbe modul de vizualizare si pace. Alteori, il schimba la o mica inclinare desi nu era cazul. Cel mai simplu e sa il dezactivezi cu totul.
Ecranul este insa piesa de rezistenta, fiind unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut la un dispozitiv electronic. Se vede perfect in lumina slaba sau in soare puternic. Singurul dezavantaj la tehnologia de fata este ca nu se poate aprinde pentru citit nocturn. Ar fi fost insa o idee instalarea unor leduri puternice laterale, langa ecran. Suficient pentru a nu interfera cu ecranul in sine si pentru a oferi o lumina suficient de puternica pentru lectura. E destul de deranjant sa citesti toata seara cu lumina aprinsa, mai ales daca esti genul de impatimit care a avut momente cand a citit la lumanare sau lanterna.
Sigur, ledurile consuma energie, insa au de unde. Bateria rezista la citirea a 10.000 de pagini (echivalarea producatorului e de 3 saptamani, insa asta inseamna dupa un calcul cam 475 de pagini pe zi). Cert e ca eu am primit Cybook Orizon-ul 75% incarcat, am citit o carte de 350 de pagini, un manual de 35 de cateva ori, am rasfoit alte cateva zeci din diferite carti, si dupa 5 zile bateria pare sa fie incarcata in proportie de 15%. Un pic offtopic, nu pricep de ce pana si cartile electronice au greseli de redactare. Aici nu mai e vorba de costuri implicate pentru refacerea unor pagini cu greseli, ci doar de inlocuirea intr-un text care se va citi pe ecran.
Ce mi-a mai placut e organizarea meniului. Simpla si la obiect. Din “prima pagina” poti intra pe net sa iti comanzi alte carti, poti citi la o apasare de buton cartea pe care ai intrerupt-o ultima oara cand ai folosit readerul, sau poti intra in biblioteca (Library) sa iti alegi alt text.
La final insa se pune o singura problema: de ce sa renunti la cartile clasice si sa cumperi un e-reader? Nu sunt genul de om deranjat de faptul ca nu aude fosnitul hartiei sau ca nu mai are ce carti sa foloseasca in biblioteca pe post de bibelouri. Insa de citit citesc mai repede o carte normala. Cuprind in campul vizual un text dublu sau triplu ca intindere, asa ca il pot citi mai rapid. Pot alege sa citesc pe diagonala si sa dau pagina mai rapid. Nu imi place sa fiu tinut in loc de un timp de incarcare, oricat de mic ar fi el, pentru ca multi timpi mici se unesc in cele din urma si formeaza un timp mare pierdut.
De ce as lua un e-reader? Pentru ca in el incap mii de carti si il pot cara usor, fiind foarte utila treaba asta atunci cand calatoresti mult. Zilele trecute am fost printr-o coincidenta nevoit sa mut cateva sute de carti din biblioteca. Deloc placuta activitate. Am ras in sinea mea ca s-a intamplat asta si am vrut sa le transfer pe toate pe un e-book reader. Unele insa aveau autografe. Asa am realizat ca o carte electronica e o idee mai lipsita de personalitate. Insa ce te faci cu cartile mamut, de mii de pagini? Parca nu merge sa cari o “Urzeala tronurilor” dupa tine prin metrou.
Un reader, fie el Bookeen Cybook Orizon sau alt model, iti poate oferi o parte complementara extraordinara pentru citit, si daca esti un om in continua miscare, unul e mai mult decat util. Nu va inlocui o carte tiparita pe hartie, insa nici nu e facut pentru asta, ci ca sa iti ofere “mai mult”. Ca orice tehnologie care ne ajuta, sper sa avanseze si ca va fi o vreme cand e-readerele vor fi ceva comun. Pana atunci, in Romania puteti lua modelul testat de mine de pe Bookbyte.
Etichete: carte, exclusiv, extern, intern, recomandari, recomandari IT, review, video