Totul despre blog – Blogurile si politica
Scris de Monica Radulescu
Blogurile sunt mijloace relativ noi de comunicare, cu un public numeros si variat. Ele transmit o informatie neverificata, dar frecvent acceptata ca valabila, tocmai prin natura de cele mai multe ori neprofesionista a autorilor. Oamenii politici nu puteau sa rateze o asemenea ocazie, mai ales in timpul campaniilor electorale.
Paginile personale si blogurile politicienilor din Romania sunt un amestec de date personale bine alese, fotografii reprezentative, stiri despre actiunile merituoase ale autorilor sau despre cele impotriva natiunii ale oponentilor. Orientate intr-un singur sens, blogurile politicienilor sunt in mica masura scrise de catre acestia.
Presedintele Traian Basescu se afla intr-o continua campanie de imagine. Blogul sau prezinta confruntari din campaniile electrorale din care a iesit invingator, discursuri si mesaje de sarbatori, fotografii din mijlocul multimii, initiative legislative, viziuni ale domniei sale. Are cont pe Twitter si un forum asociat paginilor personale pentru a comunica mai usor cu publicul. Dar nu are publicate datele de contact.
Ion Iliescu isi doreste ca publicul sau sa-i revada discursurile si interviurile si sa-i reciteasca declaratiile. La solicitarea cititorilor, publica textele integrale ale discursurilor pe care domnia sa le-a sustinut la Consiliul National al PSD. Nu uita sa mentioneze si aparitiile editoriale care ii poarta semnatura. Sub titlul „Echilibru”, Ion Iliescu isi ia ca motto o fraza apartinand lui G.E. Lessing „Cea mai nobila preocupare a omului e omul!”.
Primul ministru, Emil Boc, nu are site personal sau blog. Avand in vedere ca tara este in criza, nici n-ar fi recomandat sa-si piarda timpul pe Twitter. Datele sale personale si profesionale se gasesc pe pagina Guvernului Romaniei.
Victor Ponta are un site de prezentare care respecta regulile societatii media. Bine structurate, cu un design simplu si care respecta si culorile partidului, paginile deputatului contin informatii personale, initiative legislative si proiecte in care acesta se implica, articole publicate si stiri din cadrul partidului a carui presedentie tocmai a preluat-o. Spre deosebire de celelalte bloguri analizate pana acum, Victor Ponta are si legaturi catre paginile organizatiilor carora le apartine. De asemenea, ofera si date de contact.
Elena Udrea se prezinta printr-un site personal cochet si modern, dar care ofera putine informatii. Galeriile foto sunt completate cu fotografii de la evenimentele care a luat parte, iar prin pagina de blog isi exprima parerile proprii despre scena politica romaneasca si actorii ei, despre probleme sociale si alte subiecte de interes. Nu exista nimic in categoria „Proiecte” si nici in categoria „Diverse/noutati”. Iar categoria „Agenda” nu mai este completata din luna ianuarie.
Prezenta politicienilor romani in lumea Internetului este inca la inceput de drum. Datorita impactului puternic pe care cybermedia il are, politicienii nu isi permit sa lipseasca. Dar inca sunt prezenti ca intr-o reclama la pasta de dinti, zambitori si falsi. Poate conferinta anuntata de European Journalism Centre pentru luna martie Cybercultures – Exploring Critical Issues in cadrul careia se vor discuta aspecte importante ale dezvoltarii comunicarii prin cybermedia si impactul acesteia asupra culturii si societatii le va fi de folos.
Etichete: bloguri, cybermedia, intern, Internet, opinii, politicieni, Traian Basescu, Victor Ponta
Comentarii (1)
[…] de spus pentru ca Romania are multe vedete. Blogurile sunt prezente si in viata acestora ca si in politica, mass-media, mediul de afaceri, sport si sanatate. Blogurile nu necesita surse valide de informare, […]