Totul despre blog – Interviu: Castigatorul concursului Blogul cititorilor Renne 2011 (I)

Scris de

Castigatorul concursului Blogul cititorilor Renne 2011 la categoria blog de calatorie este Trip-journal. Asa cum am promis, am luat legatura cu autorii sai, Ionut Bacanu si George Paizan, pentru a realiza un scurt interviu.

Renne: Trip-journal este un blog colectiv, lansat recent si dedicat in exclusivitate calatoriilor si fotografiilor turistice. Care a fost motivatia care a stat la baza acestui mijloc de exprimare?

Trip-journal: Ne-am hotarat sa lansam acest blog in momentul in care am simtit nevoia sa avem un loc unde sa povestim experientele pe care le-am trait in calatoriile noastre prin Romania si alte tari europene. Suntem pasionati de fotografie si blogul a fost un mijloc de a ne ilustra povestile cu imagini aduse ca suvenir din locurile pe care le-am vizitat.

Renne: A fost un blog colectiv inca de la inceput? Care credeti ca sunt avantajele sau dezavantajele unui blog colectiv?

Trip-journal: Am fost mai multi de la inceput. Motivul e simplu: suntem o gasca de amici care colinda lumea impreuna si aduna din calatoriile lor fotografii, ganduri si experiente proprii pe care ulterior le impartasesc celorlalti. Suntem inca la inceput, dar nu ne-am lovit de dificultati din acest motiv.

Renne: Trip-journal are o concurenta destul de bogata. Exista multe bloguri de calatorie, unele chiar semnate de fotografi profesionisti. Cum credeti ca se integreaza Trip-journal in aceasta arie si care sunt avantajele sale?

Trip-journal: Trip-journal se doreste a fi, in primul rand, original. Este o idee pe care am pus-o in practica fara a fi influentati de celelalte bloguri. Si nici nu poate fi vorba de concurenta pentru ca suntem abia la inceput si nu consideram blogul o afacere. Ne dorim sa publicam din ce in ce mai mult din simplu motiv ca ne dorim sa calatorim cat mai mult, sa traim experiente interesante si sa ne intoarcem cu fotografii care sa convinga publicul de placerea si bogatia spirituala oferita de diverse zone ale lumii.

Renne: Ce parere aveti despre celelalte bloguri de calatorie si cat sunteti de interesat in a le cunoaste?

Trip-journal: Urmarim si alte bloguri de calatorie, chiar dinainte de a crea trip-journal. Unul dintre favorite este cel al lui Bradut Florescu , pe care il citim cu placere. Putem spune ca a avut o influenta semnificativa asupra modului nostru de a ne organiza vacantele, trecand de la cele achizitionate prin agentii de turism, la cele organizate chiar de catre noi.

Renne: Veti scrie articole si cu alte subiecte? Cum reusiti sa mentineti un ritm constant de publicare pentru un blog de calatorie bazat pe experiente personale?

Trip-journal: Ne dorim sa ne extindem prin cooptarea altor persoane din anturaj care sa povesteasca, in scris si in imagini, experienta lor in locurile vizitate. Fiind vorba de cunoscuti, ne vom asigura de calitatea materialelor. Daca vor exista doritori dintre cititori, vom fi deschisi si in aceasta privinta. De curand, am inaugurat rubrica ‘Ponturi de vacanta’ in cadrul careia vom oferi idei de vacante putin costisitoare. Cu siguranta aceasta rubrica va atrage multi cititori si poate o parte dintre ei vor dori sa contribuie cu articole despre destinatiile propuse de noi.

Renne: Cum va promovati blogul? Folositi mijloace de monitorizare a traficului?

Trip-journal: Deocamdata promovarea nu este o prioritate. Ne vom gandi serios la acest lucru atunci cand blogul va deveni mai bogat in continut si mai variat ca oferta. Il popularizam prin intermediul conturilor personale de Facebook. Ne-am gandit si sa intram in legatura cu alte site-uri de profil si sa incercam sa colaboram cu ei. In ceea ce priveste traficul, folosim Google Analytics, dar mai mult de curiozitate, fara a nota date exacte.

Renne: Unii spun ca vremea blogurilor a trecut, fiind inlocuite in mare parte de retele de socializare. Credeti ca publicul a inceput sa migreze si blogurile au tot mai putini cititori? Cat de importanta vi se pare existenta unei legaturi intre blog si retele de socializare (Facebook, Twitter, etc)?

Trip-journal: Sincer, pana in acest moment nu am fost consumatori de bloguri, fara un motiv anume. Retelele de socializare sunt intr-adevar la moda, dar, ca si pentru orice alt produs, in ciclul de viata va urma si o panta descendenta. Probabil ca publicul se va plictisi la un moment dat si va aprecia din nou originalitatea, care dupa parerea mea lipseste in cazul unui profil al unei retele de socializare. Dar, tinand cont de explozia ce are loc in acest moment relativ la retelele de socializare (Facebook este un exemplu in acest sens) este benefic pentru blog sa fie popularizat prin aceste retele. Avem in plan in viitorul apropiat sa realizam o legatura directa intre Trip-journal si Facebook cel putin.

Renne: Blogurile sunt dependente in mare parte de oferta tehnica a platformei care le sustine (WordPress, Blogger, weblog). Ati ales dupa o prealabila documentare? Care au fost criteriile de selectie si cat de mult va ajuta platforma aleasa?

Trip-journal: Nu pot spune ca ne-am documentat foarte mult. Am plecat de la ideea ca trebuie sa existe o platforma usor de personalizat si am cautat pur si simplu pe Google: “best content management system”. In primele rezultate, am gasit WordPress, care dupa o scurta analiza s-a dovedit a avea, impreuna cu tema “Atahualpa”, exact ceea ce aveam nevoie pentru inceput: simplitate, flexibilitate, calitate. Mai mult, provider-ul de hosting ne-a pus la dispozitie setarea automata a site-ului pe cea mai recenta platforma WordPress peste care noi am venit cu tema mentionata si bineinteles cu o paleta de plug-in-uri care ni s-au parut interesante.

Renne: Vorbiti ca niste cunoscatori in materie de Internet. Considerati ca pregatirea pe care o aveti va ajuta in intretinerea unui blog ? (fie ca este vorba despre aptitudini jurnalistice, de comunicare, pregatire tehnica, etc.)

Trip-journal: Nu avem cunostiinte de specialitate in comunicare sau pregatire tehnica in domeniu. Pregatirea pe care o avem este una din sfera financiara, dar nu consideram ca ar fi un impediment. Pe partea tehnica se pot face multe prin documentare personala atata timp cat stapanesti macar alfabetul domeniului IT.

Renne: Cum intrevedeti viitorul blogurilor? Este un domeniu in care se merita investit?

Trip-journal: Avem prea putina experienta in domeniul blogurilor pentru a putea face previziuni in acest sens. Dar, tinand cont ca relationarea si comunicarea in mediul cibernetic sunt in plin avant probabil ca si blogosfera este in expansiune. Bineinteles, vor interveni inevitabil modificari in evolutia sa ca efect al adaptarii la cerintele publicului. Financiar vorbind, investitiile in acest domeniu trebuie facute cu mare atentie. Exista foarte multe bloguri si concurenta este ridicata, asa ca doar ideile originale materializate printr-un plan precis si bine documentat pot aduce profit pe termen lung si se pot impune.

Discutand cu autorii Trip-journal, am aflat parerile pertinente si bine documentate ale unor oameni care intretin un blog din pasiune. Desi nu sunt specialisti in tehnica sau in jurnalism, blogul lor dovedeste ca se poate avea un blog de succes cu un minim de interes, de documentare si cu alegeri potrivite pentru materialele prezentate O investitie cumpatata si facuta din placere care sigur va da roade cat de curand.

Am descoperit prin intermediul concursului Renne cateva bloguri de calatorie extrem de incitante. Autorii lor au in comun pasiunea pentru aventura si placerea de a povesti, ba mai mult, o fac si in imagini. Le multumesc tuturor si le doresc drumuri multe, amintiri frumoase si trafic pe masura.

Sursa: Renne
Sursa foto: Trip-journal

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.