Blogaria este jurnalism?

Scris de

Din ciclul “blogerii e si ei oameni?” astazi avem o noua dilema pentru publicul dornic de Dr House: sunt blogerii jurnalisti?

Dezbaterea se pune dupa ce politia a facut vineri seara un raid acasa la Jason Chen, editorul Gizmodo care a facut senzatie saptamana trecuta cu prezentarea detaliilor privind viitorul iPhone 4G. Povestea spusa peste tot era ca prototipul a fost pierdut intr-un bar de un inginer Apple, gasit de cineva care apoi s-a dus la site-urile de specialitate cu obiectul si cerand bani. In final, Nick Denton, proprietarul retelei de bloguri Gawker Media, a anuntat ca a platit 5.000 de dolari pe obiect.
Fast Company descrie exact experienta lui Chen dupa cum acesta a descris-o. Politia i-a spulberat usa si a cautat cateva ore. Chen era in oras la masa. Cum a venit, ofiterii i-au inmanat un mandat semnat de un judecator din San Mateo, California, dupa care au confiscat cam doua duzini de obiecte. Intra aici: patru computere, doua servere, trei harduri, diverse camere, iPhone, iPad, telefoane mobile si o cutie cu carti de vizita.

Misterul se adanceste

Ca atare, imediat, Gaby Darbyshire, director operational si consilier legal al Gawker Media a trimis imediat raspuns politiei clamand ca aceasta a violat “privilegiile reporterului”. Acestea sunt incluse in Codul Penal din California si statueaza ca nu este adecvat sa confisti echipament utilizat de un reporter daca politia sau procurorii cauta “informatie nepublicata” sau surse neprecizate. Darbyshire crede ca modalitatea legala de a obtine acele materiale este o citatie.
Nick Denton este foarte vorbaret de felul lui. Dar acum este suspect de tacut. Intr-o declaratie trimisa angajatilor el spune ca “sper ca intelegeti ca nu putem discuta asta in timp ce investigatia incepe”. Insa in fata altora s-a intrebat: “Blogerii sunt ziaristi? Cred ca o sa aflam”
Unele publicatii clasice l-au acuzat pe Denton ca a “platit stirea”. Insa asta e un nimic fata de violarea drepturilor jurnalistilor.

Sursa: Fast Company
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.