Cititoarele digitale, nu tabletele, vor salva presa

Scris de

O tableta e folosita mai mult pentru experiente multimedia si distractie, pe cand un e-reader la citit carti sau reviste in format digital. Daca pe o tableta cititul este o functie marginala, la un e-reader este exact motivul pentru care dai banii pe el.
Atunci de ce tabletele ar salva industria media si nu cititoarele digitale?

O tableta, fie Apple iPad, BlackBerry Playbook sau Samsung Galaxy Tab cu Android-ul Google, este o experienta “completa”. Nu vorbesc aici despre faptul ca primele doua companii reglementeaza ce aplicatii raman in magazinul online. Nu, ci de faptul ca aplicatiile se gasesc din belsug, cu miile. App Store are peste 300.000 de aplicatii iar Android Market tocmai ce a depasit 100.000. Dar acestea distrag atentia utilizatorului. Ca atare, un producator ar trebui sa ofere ca aplicatii disponibile doar pe cele care imbogatesc cititul.
Pentru ca reteta sa fie completa, ar trebui ca gadgetul in cauza sa aiba neaparat 3G, astfel incat achizitia de reviste in format digital si a cartilor sa fie facuta prin operatorul mobil de unde ai abonament si inclusa in factura. Varianta Wi-Fi duce utilizatorul spre conectarea cu calculatorul si deci si cu gandul ca poate lua totul gratis de pe net.
Deja o serie de producatori incep sa foloseasca acest model.

Nook Color

Barnes & Noble a prezentat marti noul cititor digital Nook cu ecran color. Zvonurile de pe net au castigat inca o data razboiul, dispozitivul fiind prezentat de mult pe diverse site-uri.
Pe langa ecranul LCD color de 7 inci, tratat astfel incat sa nu straluceasca in soare si lipsa totala de butoane fizice, altul este principalul sau atu: sistemul de operare Android 2.1. Este mai mult decat un cititor digital simplu si mai putin decat o tableta. Exista aplicatii sociale precum Facebook sau Twitter, impreuna cu abilitatea de a rula videoclipuri ca si cartile digitale in formate comune.
Suna cam comun, nu?
Barnes& Noble zice totusi ca e o noua categorie de produse. Compania vrea sa transforme cititul intr-o afacere sociala. Functia Nook Friends permite utilizatorilor sa partajeze citate sau chiar carti cu prietenii de pe net. Dar Nook Color are Android si pentru alte motive: are o serie de aplicatii precum Pandora, jocuri, acces la Google si Wikipedia, un manager de contacte si altele. Ba chiar exista un reader complet pentru cititul revistelor. CrunchGear se asteapta ca aceasta caracteristica sa fie foarte mult scoasa in fata in perioada urmatoare.

Un mediu controlat

Numai ca Nook Color este un mediu controlat iar Android Marketplace nu exista. Aplicatiile sunt permise doar de Barnes & Noble, pe modelul Apple.
Pe partea hardware, Nook Color are o rezolutie de 1024×600, procesor Texas Instruments OMAP3621 de tipul ARM Cortex A8. Partea de conectare prezinta slot microSD si WiFi.
Deocamdata nu se stie pretul, dar zvonurile de pe net spun ca se va vinde la 250 de dolari. Ceea ce este jumatate din pretul unui iPad, dar 100 de dolari peste Kindle Wi-Fi.
Livrarile vor incepe din 19 noiembrie.

Sharp Galapagos

Acelasi gen de produs, un cititor digital fara Android Market, a prezentat si Sharp acum cateva saptamani. Seria Galapagos vine in doua variante, de 5,5 si 10,8 inci, si tot cu gandul de a “vinde” carti si continut media. Utilizatorii vor avea inca de la lansare 30.000 de carti, reviste si ziare disponibile pentru gadgeturile de la Sharp.
Producatorii cred ca daca utilizatorii dau banii pe un gadget folosit aproape exclusiv la citit, atunci acestia vor cheltui si pe cartile si revistele prezente contra cost.

Ziarul electronic de la Sony

Sony urmeaza o alta cale. Pentru a pastra forma de ziar, compania japoneza a prezentat o folie high-tech care sa permita aceleasi operatiuni de “mototolire” ca si ziarul. O serie de procese chimice permit schimbarea continutului prezentat (texte, poze) prin impulsuri electrice. Deocamdata nu se stie cand sau daca “hartia electronica” va fi introdusa pe piata.

Sursa: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.