Revolutia bloggerilor din Rusia

Scris de

Dizidentii rusi folosesc lipsa de cenzura de pe internet si avantajele tehnologiei pentru a trage la raspundere politicienii si a-i taxa pentru nazbatiile facute.

In timpul crizei incendiilor din Rusia, o serie de bloggeri rusi au demascat mai multi politicieni membri ai partidului Rusia Unita, al premierului Vladimir Putin, ca au falsificat implicarea lor in rezolvarea dezastrului natural, scrie The Guardian.

Comedia erorilor

Partidul lui Putin incurajeaza politicienii rusi sa foloseasca noile metode oferite de tehnologie pentru a ajunge la inima oamenilor. Cum ar fi blogurile, conturile de Twitter si Facebook sau altele.
Numai ca, spre amuzamentul multimilor, acestia si-au dat cu stangul in dreptul. De exemplu, Ruslan Gattarov si Vladimir Burmatov, doi membri marcanti ai aripii de tineret al partidului Rusia Unita (numita Molodaya Gvardiya – sau Tanara Garda) s-au oferit voluntari pentru operatiunile de stingere a incendiilor. Au adunat o echipa, s-au imbracat in culorile partidului si s-au dus heirupist pentru a opri flacarile la cateva sute de kilometri de Moscova. Pe parcurs, ei au tweet-uit si postat fotografii de pe traseu, inclusiv steaguri si logo-uri ale partidului aflat in lupta.
Numai ca bloggerii au stat cu ochii pe ei si au observat ca hainele lor sunt suspect de curate. Pentru ca pana la urma sa observe ca regiunea unde au fost ei n-a avut nici macar picior de foc. In fapt, tinerii politicieni si-au inscenat fapta, au dat foc la un tufis si s-au pozat langa el, in cel mai pur stil sovietic.

Gherila sprituala

Unul dintre bloggerii deveniti celebri peste noapte este si Artyom Tiunov, un tanar arhitect de 25 de ani din Novosibirsk. El a fost retinut de politie sub suspiciunea de furt si batut in timpul celor 14 ore de detentie. Iar dupa ce a fost eliberat si-a spus poveste pe pagina sa de Livejournal.com, o platforma populara printre rusi, care are 1,5 milioane de bloguri. Sub titlul “La locul nepotrivit, in momentul nepotrivit”, postarea sa a atras peste 1.000 de comentarii in doar doua zile. Furia publica impotriva violentelor autoritatilor vine in contextul in care coruptia a crescut foarte mult intre timp. Desi nu crede ca demersul sau va avea mari sanse, el spune ca “asta nu inseamna ca ma voi opri. Si toti ar trebui sa faca la fel, atunci va incepe sa se schimbe”, dupa cum spune chiar el.

Viata ca un zambet

Un alt exemplu este si detinatorul contului de Twitter @KermlinRussia, o parodie a contului oficial al presedintelui rus Dmitry Medvedev. El incarca aproape zilnic parodii sarcastice cu fiecare tweet al lui Medvedev si zice ca n-a fost contactat de autoritati pentru a se opri din comedia sa internautica.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: www.russiablog.org

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.