Ce valori definesc relatiile externe: legaturile economice sau respectul pentru drepturile omului?

Scris de

Cateva natiuni nu vor participa la ceremonia decernarii Premiului Nobel pentru Pace, care va avea loc vineri, la Oslo. Din 65 de tari invitate, 19 au refuzat – dintre care China, Rusia, Arabia Saudita, Pakistan, Iraq si Iran.

Controversa, pe plan international, a pornit din momentul nominalizarii disidentului chinez Liu Xiaobo, artist si militant al drepturilor omului, in prezent, condamnat la 11 ani de inchisoare, pentru “subminarea puterii statului”, in timp ce sotia acestuia se afla in arest la domiciliu.

Statul chinez s-a prezentat indignat de alegerea Comitetului Nobel, numind decizia: urmare a unui complot occidental, care are menirea de a ponegri imaginea statului comunist.
“Natiunile europene se afla in fata unei decizii, acum – vor sa ia parte la un joc politic? Sau vor sa actioneze responsabil si sa intretina o buna relatie cu poporul si guvernul chinez?”, declara un oficial chinez al Ministerului de Externe.
La nivelul declaratiilor oficiale, nicio tara nu si-a motivat neparticiparea ca fiind influentata de pozitia Chinei. Insa, analistii vad aceasta “solidaritate” ca un efort al acestor natiuni de a nu ofensa China sau de a nu pune in pericol relatiile economice cu aceasta.

Sursa: CNN
Sursa foto: CNN

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.