Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud cu actiuni militare

Scris de

Coreea de Nord a declarat marti ca a rupt orice legatura cu Sudul si ca va lua masuri militare daca Coreea de Sud continua sa incalce limita de pe coasta de vest, zona intens disputata de cele doua tari. 

Declaratiile nu fac decat sa adanceasca tensinuea deja existenta in peninsula divizata, dupa ce in martie o nava de razboi a Coreei de Sud a fost scufundata.

Seulul pune incidentul in seama unei rachete lansate de Coreea de Nord. Un raport realizat saptamana trecuta de investigatori internationali a confirmat faptul ca atacul asupra navei sud coreene a fost realizat de Coreea de Nord. In urma acestui incident au murit 46 de marinari.

Luni, presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a intrerupt schimburile comerciale cu Nordul si a interzis navelor comerciale sa navigheze pe apele Sudului. Acesta planuieste, de asemenea, sa prezinte problema in fata Consiliului de Securitate ONU.

Secretarul de Stat al SUA,  Hillary Clinton, a declarat, in timpul unei vizite in China, ca Washingtonul si Beijingul vor lucra impreuna pentru a gasi o solutie eficienta cu privire la scufundarea navei militare.

Clinton a declarat ca ambele parti ar trebui sa examineze problema cu rabdare, sugerand ca o actiune rapida din partea Consiliului de Securitate este putin probabila.

In timp ce Washingtonul a condamnat scufundarea, China (singurul aliat al Coreei de Nord) a refuzat sa se pronunte.

Coreea de Nord a declarat ca incidentul este fabricat de guvernul Coreei de Sud pentru a ajuta partidul aflat la conducere in alegerile de saptamana viitoare, fapt ce ar duce la consolidarea pozitiei actualului presedinte.

Posibilitatea crescuta a declansarii unui razboi a lovit puternic pietele financiare din Seul. Pentru a calma investitorii, s-a stabilit o intalnire de urgenta miercuri.

“Comitetul pentru Reunificarea pe Cale Pasnica a Coreei declara formal ca de acum incolo va pune in actiune masurile de blocare a relatiilor intercoreene si va abroga definitiv intelegerea de non-agresiune dintre nord si sud “, a raportat agentia de stiri KCNA din Coreea de Nord.

Coreea de Nord a avertizat Sudul ca daca continua sa violeze apele marine de pe coasta de vest, scena pentru mai multe infruntari mortale in trecut, Nordul “va pune in miscare masuri militare pentru a-si apara apele.”

Sursa: Reuters
Sursa foto: Reuters

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.