Dilema imigratiei hispanice in SUA
Scris de Danut Creanga
Desi a recunoscut ca recesiunea ingreuneaza lupta politica, Presedintele american Barack Obama a declarat la inceputul saptamanii trecute ca anul acesta isi va concentra eforturile spre rezolvarea problemei imigratiei. Mai exact, Obama va cauta un mod prin care imigrantii ilegali sa devina legali, la fel cum a facut administratia Reagan in 1986.
Problema imigratiei nu va fi deloc usor de rezolvat, iar presedintele american cunoaste acest fapt. Aceasta se datoreaza, in principal, imigrantilor hispanici care au “inundat” in ultimii ani marile metropole americane (Los Angeles, Miami, New York si Philadelphia), formand propriile lor comunitati si districte. Anul 2005 a reprezentat de altfel o premiera pentru imigrantii latino-americani. Pentru intaia oara in istorie, ponderea acestora o depaseste pe cea a populatiei de culoare, aproximativ 12,5% din populatia totala a Statelor Unite, hispanicii devenind, astfel, cea mai importanta minoritate. In prezent, numarul imigrantilor ilegali de origine latino-americana se ridica la cifra de 9 milioane, ceea ce reprezinta mai mult de 75% din totalul imigrantilor ilegali de pe teritoriul american. In aceste conditii, in care ratele imigratiei latino-americane ating cote maxime, este de inteles de ce disputa politica in SUA se aprinde.
Cine sunt actorii disputei?
Pe de o parte se afla democratii (din randul carora provine Obama) care sustin intrarea imigrantilor in legalitate, iar de cealalta parte se afla republicanii care se opun acestui fapt. Ca in majoritatea luptelor politice, adevarul se afla de ambele parti. Democratii au dreptate cind iau ca model Reforma Imigratiei si Actul de Control din 1986 din timpul administratiei Reagan prin care tuturor imigrantilor ilegali de origine hispanica li s-au intocmit acte pentru a evita, astfel, munca la negru. Acest lucru a ajutat in acel moment economia SUA deoarece muncitorii spanioli au inceput sa-si plateasca taxele si impozitele, iar o mare parte a economiei subterane a iesit la suprafata. Insa si republicanii au dreptate cand arata ca un aflux de imigranti hispanici ar duce la cresterea somajului, impovararea sistemului sanitar si scaderea salariilor. Hispanicii inregistreaza, conform ultimelor statistici, cele mai mici venituri medii anuale (22.000 dolari), in comparatie cu populatia de culoare alba, asiaticii si afro-americanii, nivelul cel mai ridicat fiind cel al asiaticilor, care obtin un castig mediu anual de 33.000 de dolari. Din aceasta cauza opinia publica este impotriva initiativei lui Obama. In conditiile in care SUA se confrunta astazi cu cresterea somajului (pana la 10%), americanii se tem ca imigrantii hispanici vor accepta sa lucreze pentru salarii mai mici, iar astfel ei vor ramane fara locuri de munca.
Influenta mass-media este importanta
Aversiunea opiniei publice fata de imigrantii hispanici este alimentata si de catre mass-media. Un studiu al Organizatiei Gallup din Washington D.C. pentru anul 2008 asupra materialelor ce trateaza problema imigratiei hispanice din ziarele americane cu cel mai ridicat tiraj (New York Times, Washington Post, USA Today, plus alte 53 de ziare locale si regionale, Associated Press, National Public Radio si primele trei televiziuni prin cablu ca audienta – CBS , NBC, ABC) a scos la iveala faptul ca 71% dintre acestea se refera la imigrantii nou-veniti pe teritoriul Statelor Unite, facand referire la imigratia ilegala, infractionalitate, inasprirea controlului la vama si in comunitatile hispanice, si doar 22% dintre titluri aduc in atentie problemele economice ce au legatura cu fenomenul imigratiei latino-americane: scaderea salariilor sau cresterea somajului in randul celorlalte comunitati. Concluziile studiului au aratat ca practicile de jurnalism ale marilor trusturi de presa au reusit sa asocieze mereu imigrantii cu ilegalitatea, criza, terorismul, somajul si esecul politicilor de orice fel.
Mass-media de peste Atlantic nu uita sa aminteasca si costurile pe care fiecare contribuabil american trebuie sa le plateasca pentru educarea si ingrijirea medicala a hispanicilor. In anul 1982, Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite a luat o hotarare conform careia fiecare stat american trebuie sa ofere dreptul la invatamant gratuit oricarui copil imigrant, indiferent de statutul pe care il detine. Astfel ca aproximativ doua milioane de copii proveniti din familii de imigranti hispanici beneficiaza astazi de invatamant gratuit. La aceste cheltuieli se mai adauga si cele legate de ingrijirea medicala, deoarece guvernul federal subventioneaza ingrijirile medicale de pana la un anumit grad de complexitate, indiferent de statutul individului care se prezinta la camera de urgenta sau de posibilitatea acestuia de a plati pentru aceste ingrijiri medicale acordate. Conform unui raport al statelor americane vecine cu frontiera care desparte Mexicul de SUA, in anul 2008, pentru ingrijirea imigrantilor ilegali prezenti pe teritoriul statelor New Mexico, California si Arizona, s-a alocat de la buget o suma de peste 190 milioane de dolari, ceea ce reprezinta mai mult decat un sfert din totalul cheltuielilor pentru sanatate alocate pentru aceste 3 state. De aici apar cele mai multe reactii ostile in randul populatiei americane fata de imigrantii hispanici, mai ales fata de cei ilegali, acestia neplatind taxe la bugetul de stat si, totusi, beneficiind de ingrijiri medicale ca oricare alt cetatean.
Intr-un asemenea context social si politic, cu o popularitate in scadere si cu opinia publica si mass-media impotriva sa, lui Barack Obama nu-i va fi usor sa impuna o reforma a imigratiei. Astfel ca analistii sunt oarecum sceptici fata de ambitia lui facuta publica zilele trecute.
Articol oferit de Maha Sorin.
Etichete: Barack Obama, extern, hispanic, imigratia hispanica, Imigratie, Mexic, stiri, SUA