Fostul dictator panamez inchis in Franta

Scris de

Manuel NoriegaFostul presedinte panamez, Manuel Noriega, este acuzat de statul francez pentru spalare de bani. Daca va fi gasit vinovat, va ajunge dupa gratii pentru 10 ani.

Aflat la varsta de 76 de ani, omul care a condus Panama din 1981 pana in 1989,  se alta intr-o inchisoare din Franta, dupa a fost extradat din SUA in aprilie 2010, unde fusese inchis 17 ani pentru trafic de droguri.

Curtea de Justitie din Franta l-a condamnat, in absenta inculpatului, in 1999, la 10 ani de inchisoare.  Statul francez a fost de acord sa ii acorde un nou proces, care va dura trei zile.
Noriega respinge acuzatia de spalare a 3 milioane de dolari, din 1980, de la cartelul de droguri columbian Medellin prin Banca Internationala de Credit si Comert.

Se presupune ca banii au fost folositi de sotia acestuia, Felicidad, si de o societate fictiva, pentru a cumpara trei apartamente de lux in Paris. Propritatile au intrat de atunci in posesia statului francez.

De la transferul lui Noriega in Franta, in aprilie, avocatii sai au incercat, fara succes insa, sa depuna contestatie sustinand ca este retinut in conditii inumane in inchisoarea La Sante din Paris. Mai mult, avocatii spun ca Noriega nu este tratat ca prizonier de razboi. In Miami, fostul sef de stat avea propria celula si dreptul de a purta uniforama militara si insigna.

Noriega a devenit presedintele de facto al statului Panama in 1983, fiind sprijinit de administratia americana pana in 1987. Dar in 1988, Noriega a fost pus sub acuzatie, in SUA, pentru trafic de droguri.

Procesul din Franta nu este ultimul. Oficialitatile panameze cer extradarea lui Noriega pentru a se prezenta la alt proces, unde este acuzat de incalcarea drepturilor omului. Daca va fi gasit vinovat, Noriega poate fi inchis pentru inca 54 de ani.

Sursa: BBC
Sursa foto: The Guardian

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.