Fostul presedinte al Tunisiei condamnat la 35 de ani de inchisoare

Scris de

Fostul presedinte tunisian, Zine el-Abidine Ben Ali, impreuna cu sotia sa, Leila Trabel, au fost condamnati in absenta la cate 35 de ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri publice. Cei doi au parasit Tunisia pe 14 ianuarie, in urma unei revolte populare, si s-au refugiat in Arabia Saudita.

Tribunalul de Prima Instanta din Tunis s-a pronuntat in legatura cu doua afaceri ale lui Ben Ali.

Decizia face referire la descoperirea dintr-un palat din Sidi Bou Said, la periferia de nord a Tunisului, a unor sume imense de bani si mari cantitati de bijuterii. In acest dosar, acuzatiile aduse sunt acapararea si deturnarea de fonduri publice.

In al doilea caz este vizat numai Ben Ali. Cazul se refera la descoperirea de droguri si arme in palatul prezidential din Cartagena.

Fostul presedinte a respins toate aceste acuzatii prin intermediul avocatului sau libanez Akram Azouri. Avocatul a precizat ca Ben Ali nu se mai considera presedinte al Tunisiei. Intr-o scrisoare facuta publica de aparatorii sai, Ben Ali vorbeste despre circumstantele in care a parasit tara, sustinand ca generalul insarcinat cu securitatea sa l-a informat ca palatul prezidential este incercuit si ca se dorea asasinarea sa. Ben Ali afirma si ca a ramas la Jeddah impotriva vointei sale. Ulterior a vazut anuntul in care se spunea ca ar fi fugit din tara.

Judecatorul Touhami Hafi a spus ca pe langa pedeapsa cu inchisoarea, cei doi vor primi si o amenda de 65 milioane de dolari. El a anuntat de asemenea amanarea pentru 30 iunie a procesului privind un alt caz, pentru a permite avocatilor numiti din oficiu sa pregateasca apararea fostului presedinte.

In legatura cu violentele sangeroase produse in Tunisia la sfarsitul lui 2010 si inceputul lui 2011, Ben Ali a insistat ca in timpul ultimelor evenimente nu a ordonat folosirea de gloante adevarate impotriva manifestantilor, desi aproximativ 300 de persoane au fost ucise in timpul reprimarii protestelor declansate la 17 decembrie 2010.

Autor: Nicoleta Lazar

Sursa: CNN
Sursa foto: Yahoo

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.