Germania, Portugalia si Canada se bat pentru Consiliul de Securitate al ONU

Scris de

Germania, Canada si Portugalia candideaza pentru doua locuri ramase libere in urma terminarii mandatului de doi ani al Austriei si Turciei. Discutiile se poarta intre cele 24 de tari din grupul European, Canada, Australia si Noua Zeelanda, care nu au cazut inca la un consens.

Negocierile sunt conduse de Germania, iar victoria pentru obtinerea unuia dintre cele doua locuri ar aduce sporirea sanselor ei de a deveni o tara cu statut permanent in Consiliul de Securitate al ONU alaturi de cele cinci: SUA, Federatia Rusa, China, Marea Britanie si Franta.  Castigul cel mai mare ar fi dreptul de veto pentru orice rezolutie a Consiliului.

Ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, spune ca tara sa merita locul datorita eforturile depuse pentru mentinerea pacii, a dezvoltarii si a luptei impotriva schimbarilor climatice. El a adaugat si intentia Germaniei de a reforma ONU si Consiliul de Securitate.

Pentru regiunea Asiei, India va prelua mandatul de la Japonia, pentru America Latina- Columbia trece in locul Mexicului, iar pentru Africa, Africa de Sud schimba Uganda ca reprezentant.

Cele doua tari dintre cele trei candidate care vor fi alese isi vor incepe mandatul in ianuarie 2011.

Sursa: RFI
Sursa foto: UN

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.