Komorowski a castigat primul tur de scrutin al prezidentialelor din Polonia

Scris de

Actualul presedinte interimar, Bronislaw Komorowski, a adunat intre 41 si 46% din voturile polonezilor in cadrul alegerilor de duminica, arata primele exit-polluri. Komorowski este urmat de fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, Jaroslaw, care a obtinut 36%.

Daca aceste rezultate sunt verificate si de numaratoarea oficiala, se va organiza un al doilea tur de scrutin, cel mai probabil, pe 4 iulie.

Fost prim-ministru, Jaroslaw Kaczynski, este o figura politica controversata in Polonia. Partidul sau de extrema dreapta este bazat pe o platforma cu sloganul “Polonia este prioritatea“.

Bronislaw Komorowski este reprezentant al Platformei Civice, organizatie de centru-dreapta.

Campania prezidentiala a numarat in total zece candidati. Initial, alegerile erau programate pentru toamna acestui an, insa moartea presedintelui Lech Kaczynski a grabit organizarea acestora. Presedintele, sotia sa si alti 94 au murit intr-un accident de avion din vestul Rusiei.

Moartea tragica a presedintelui si recentele inundatii din sudul Poloniei – in care au murit 20 de persoane si s-au inregistrat daune materiale de milioane de dolari – au dus la o campanie prezidentiala mai putin agresiva decat in alti ani.

Desi in Polonia presedintele este mai mult o figura ceremoniala, el are drept de veto, poate desemna oficiali cheie si are un cuvant de spus in politicile externe si de securitate.

Sursa: CNN
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.