Mama-Natura a primit drepturi egale cu oamenii in Bolivia

Scris de

Bolivia a votat o lege prin care natura sa aiba aceleasi drepturi ca fiecare cetatean. Iar maine, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) va discuta o propunere de tratat numita “Declaratia Universala a Drepturilor Naturii”.

Cel mai probabil un astfel de document nu va trece de ONU, dar drepturile naturii nu sunt neaparat o balmajeala cu spiritul Gaia al Terrei. Un astfel de set de legi ar putea duce la actiuni mai inchegate si mai drastice pentru lupta impotriva poluarii sau emisiilor. “Este in interesul umanitatii si al lumii naturale”, spune Patricia Siemen, director executiv al Centrului pentru Jurisprudenta Pamantului.

Tara condusa de Evo Morales va infiinta un minister al Mamei-Naturi, ca si un tribunal unde sa se audieze disputele. Votarea legii nu e insa o mare surpriza, deoarece traditiile sprituale ale popoarelor andine sunt tot in aceeasi directie. Tara este si foarte afectata de inclazirea globala, ghetarii din munti, care furnizeaza apa potabila pentru mari populatii, incepand sa dispara iar parti din tara urmand sa se desertifice, inclusiv capitala La Paz.

In SUA ideea de drepturi ale naturii a aparut in 1972 iar autorul, profesorul de drept Christopher Stone, de la University of Southern California, argumenta ca deja umanitatea are legi pentru entitati non-umane, de la corporatii pana la vapoare.

Sursa: Wired
Sursa foto: ecosocialismcanada.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.