Nume mici pe posturi mari, uniune mica pe buget mare

Scris de

VAN ROMPUY - Sursa: EUobserverLiderii europeni au ales doua nume necunoscute pentru a ocupa cele mai importante posturi din Uniunea Europeana. Va spune ceva numele Catherine Ashton? Dar numele Herman Van Rompuy? Nici mie. Cei doi, desemnati a reprezenta UE in exterior, nu sunt recunoscuti nici macar la ei acasa, iar pe scena internationala sunt niste nulitati. Pot ei sa vorbeasca de la egal la egal cu Obama sau Hu Jintao asa cum le cere numele postului ocupat?

Liderul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara detine presedintia interimara a UE, a declarat la sfarsitul intalnirii de ieri ca “am cautat oameni ce vor crea continuitate si care vor fi fata si vocea Uniunii Europene in lume“. Putem sa ne intrebam unde sunt acei oameni? Catherine Ashton a ocupat pana acum functia de comisar european pentru comert (din partea Marii Britanii). Acum ea va ocupa un post echivalent cu cel de Ministru de Externe al unei organizatii cu 500 milioane de locuitori si cu cel mai mare PIB din lume.

AShton - Sursa: EUobserver.jpgDe cealalta parte, Herman Van Rompuy, a fost pana azi premierul Belgiei, insa de acum inainte, pentru cel putin doi ani si jumatate, el va fi Presedintele Consiliului European. Este de profesie economist si a ocupat postul de prim-ministru mai putin de un an. Recent, el a facut o declaratie publica pe care multi au catalogat-o drept gafa diplomatica: Turcia nu va fi niciodata membra UE. Probabil cu aceasta atitudine a atras sustinerea franco-germana.

A fost o batjocara de alegeri. Cele doua nume au fost alese in spatele usilor inchise, iar cetatenii uniunii nu au avut niciun cuvant de spus. Aveam nevoie de lideri puternici care sa deschida usi la Moscova si Washington, ne-am ales cu necunoscuti ale caror singure atuuri au fost lipsa de proeminenta si deci lipsa de dusmani. Liderii europeni ca Merkel, Sarkozy, Brown si Barroso nu au vrut caractere tari care sa ii umbreasca si sa ii inlocuiasca de la intalnirile mondiale. Sunt lideri interni, iar acest lucru arata ca UE nu este inca pregatita sa fie o singura entitate in relatiile internationale, ci mai are mult de lucru la nivel intern pentru a atinge acel stadiu.

Sursa: EUobserver

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.