O tara fara guvern

Scris de

Guvernul american a fost la un pas de inchidere, vineri, 8 aprilie 2011. Stirea a inundat media precum au facut-o si pozele cu oamenii iesiti in strada cu pancarte pe care scria “nu inchideti guvernul”. O disputa intre republicani si democrati privind reducerea cheltuielilor federale a fost cauza principala a iminentei “catastrofe”.

Republicanii doreau o reducere a cheltuelilor cu 60 de miliarde pana la sfarsitul anului in timp ce democratii doreau o reducere cu 30 de miliarde.

Pentru ca in SUA presedintele nu este inca Traian cel Mare si guvernul nu se numeste Boc, Nastase sau Tariceanau, un compromis s-a nascut pana la urma asa cum era de asteptat. Cheltuielile vor fi asadar reduse cu 39 de miliarde. “Wow”! La un deficit de zeci de trilioane, 39 de miliarde sau chiar 60 sunt cifre care ar putea fi comparate cu o plasa pusa in fata tsunamiului japonez.

Sa nu uitam totusi de Paul Ryan! El propune o taiere de 6 trilioane in 10 ani deci 600 de miliarde pe an. Cum era cu extrapolarile acelea liniare?  Iata ca incep sa apara voci importiva politicilor duse, chiar daca propunerea de reducere a cheltuielilor cu 6 trilioane este doar in faza de vis.

Oricum, Obama a intrat in extaz anuntand sfios reusita. Ca o consecinta, metalele pretioase, bursele si valutele legate de apetitul pentru risc au jubilat. Argintul a reusit chiar sa perforeze rezistenta mea de la 41,30. Isteria bucuriei l-a dus pana la 41,94 de unde a fost respins deocamdata. In momentul in care scriu aceste randuri argintul se afla la 41,28, deci putin sub nivelul maxim al intervalului expus in postarea de ieri.

Inchiderea guvernului! Ce catastrofa pentru orice tara!

Personal am cazut imediat in cugetari innecate in lacrimi, inchipuindu-mi doar pentru o clipa o Romanie fara marii conducatori. Ce calamitate! Sa nu mai ai tu oamenii care te anunta de 3 ani incoace ca iesi din criza, in timp ce tu te scufunzi? Sa nu mai existe statul pe spinarea caruia s-au imbogatit aproape toti asa numitii oameni de afaceri? Si sa ramai tu fara toti birocratii care racnesc dupa salarii mai mari, pentru munca asidua depusa? Ma refer aici la convorbirile telefonice private din timpul serviciului si la faptul ca te trimit sa aduci o hartie pentru o alta hartie.

Sa ramai tu fara parlamentul care propune si voteaza legile hartoagelor infinite, precum si legile care-i scutesc pe ei de tot ceea ce au votat pentru tine? Oare cum ar fi aratat SUA fara guvern? Nu o sa stim niciodata, dar, dupa parerea mea, mult mai bine. Un guvern inchis ar fi aratat intr-adevar cetatenilor ca tara functioneaza si fara el, nu oricum, ci mai bine. Ai cumva nevoie de un sef de iarmaroc pentru ca piata sa functioneze si pentru ca tu sa-ti poti vinde vitele? Nu ar putea fi oare toate serviciile private? Inclusiv cele care vegheaza asupra ordinii. Poate asa chiar ar veghea la mentinerea ei, pentru ca altfel baietii si fetele politiste ar intra in concediu fortat.

Sanatatea nu o platesti oricum din buzunarul tau? Asta dupa ce ai varsat la stat o parte din venitul lunar, bani pentru care nu primesti absolut nimic. Sau, poate vrei sa spui ca o austrada nu se poate construi fara ca Boc sa urce in escavator si sa vina sa taie, dupa 50 de ani, panglica inaugurarii. Oare cum ar fi cu un fond comun alcatuit de cetateni pentru orice proiect pe care si-l doresc, fara ca statul sa-si bage degetele in el si sa-l poata impartii clientelei.

Nu ar putea preda oare profesorii in scoli private instituite doar in conformitate cu necesitatile societatii si nu pentru traficul cu diplome? Am fost rosu si mai raman rosu pentru cei slabi, cei bolnavi. M-am nascut in aceasta tara dar nu gandesc romaneste. Aceasta depresiune m-a invatat lucruri noi facandu-ma sa-mi schimb unele conceptii radical. Nimeni nu are batute cu cuie in cap o idee sau alta, numai romanul.

Eu am vazut, am constatat, cred ceea ce vad, spre deosebire de multi alti concetateni, si, ca atare, vad si necesitatea unor schimbari radicale. Ceea ce a fost nu mai functioneaza nicaieri si cand ceva nu functioneaza nu mai exista alta cale decat inlocuirea acelui lucru. In opinia mea o tara ar putea functiona foarte bine si fara un guvern. Ideea tine insa cu siguranta de domeniul stiintifico fantastic in zilele noastre. Omul care s-a obisnuit cu ceva isi poate inchipui foarte greu altceva. Poate cand eu nu voi mai trai ideea va fi luata macar in considerare. Mai mult rau decat au facut guvernele si bancile tarilor lumii nu poate face nimeni. Ce rost mai are atunci sa cultivi un cancer?

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.