Planul secret al Columbiei de a submina UE

Scris de

Serviciul secret al Columbiei, DAS, incearca sa submineze autoritatea Uniunii Europene in privinta drepturilor omului, potrivit unor documente ale agentiei, confiscate de Procurorul General al tarii.

Acestea au fost confiscate dintr-un sediu al DAS, scrie EUObserver. Acum un grup de europarlamentari cere mai multe detalii despre raportele respective. Acestea vorbesc de “Operation Europe”, cum se cheama planul respectiv.
Actiunile includeau ascultare de telefoane si interceptari de emailuri. Obiectivul sau era “neutralziarea influentei europene in sistemul judiciar, a sub-comitetului pentru drepturile omului din Parlamentul European si a biroului Inaltului Comisar pentru Drepturile Omului de la Natiunile unite”, scrie intr-unul din textele respective.

Tot acolo se sugereaza discreditarea acestor institutii printr-un “razboi juridic”.
Pe langa institutiile nationale sau transnationale sunt vizate si organizatii pentru apararea drepturilor omului. Prima data, presa a scris despre acest scandal in 2009. Fostul presedinte columbian Alvaro Uribe a introdus legi pentru supravegherea agentiei cu pricina, dar acestea nu au intrat inca in vigoare.
Una din victimele DAS este belgianul Paul-Emile Dupret, un consultant politic pentru grupul stangist GUE din Parlamentul European. El spune ca numele sau apare de cateva ori in fisierele DAS, probabil din cauza implicarii sale intr-un protest anti-Uribe in 2004, cand columbianul vizita PE.
La cateva luni dupa protest, la aterizarea in SUA el a fost “retinut 24 de ore si interogat care sunt viziunile sale despre Columbia”.

Relatiile stranse dintre Columbia si SUA sunt arhi-cunoscute: americanii lupta drogurilor, au baze in aceasta tara, considerata un cap de pod in America Latina, mai ales ca Bogota are si propriile tensiuni cu Venezuela lui Hugo Chavez.

Sursa: EUObserver
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.