Serbia a primit statutul de candidat la integrarea in UE

Scris de

Serbia a primit statutul de candidat al Uniunii Europene (UE), la doi ani de la inceputul demersului. Acordarea acestui statut a venit ca o recompensa pentru Serbia, fiindu-i apreciate eforturile pe care le-a depus in imbunatatirea relatiilor cu Kosovo si in arestarea lui Ratko Mladic.

Decizia este vazuta ca fiind una de importanta istorica avand in vedere ca, in urma cu 13 ani, Serbia era teatrul bombardamentelor NATO in razboiul din Kosovo. In 2008, Kosovo si-a proclamat independenta si, chiar daca Belgradul refuza sa o recunoasca, se observa un progres in relatiile bilaterale dintre cele doua state, progres realizat sub stricta supraveghere a UE.

Presedintele roman, Traian Basescu, a declarat ca a renuntat la orice obiectie privitoare la acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, hotarare luata in urma unul compromis intre cele doua tari. Atat Romania, cat si Serbia, s-au angajat sa garanteze si sa protejeze drepturile minoritatilor sarba, respectiv romana. Aceasta problema a reprezentat motivul pentru care Romania a obiectat fata de acest demers, ea fiind singura tara care se opunea.

Comisia Europeana s-a angajat, la randul ei, sa urmareasca aplicarea legislatiei sarbe privitoare la protejarea drepturilor minoritatii romane. Desi acum este candidat in mod oficial, pana la integrare Serbia are de parcurs un drum lung, fiind nevoita sa astepte inceperea negocierilor propriu-zise de aderare. In cel mai optimist scenariu, Serbia va deveni membra a UE peste 10 ani.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Le Point

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.