Silvio Berlusconi a demisionat din functia de premier al Italiei
Scris de Madalina Stanciu
Silvio Berlusconi si-a prezentat oficial demisia din fruntea guvernului italian, pe 12 noiembrie, dupa ce programul care vizeaza reducerea datoriilor statului a fost adoptat de catre deputatii din peninsula.
Camera Deputatilor a adoptat cu o larga majoritate (380 de voturi pentru si 26 impotriva) masurile de austeritate promise Uniunii Europene, pentru a reduce datoriile si a relansa cresterea economica. Momentul votului a fost urmat de un consiliu de ministri, in timpul caruia Berlusconi si-a confirmat demisia, multumindu-le “colegilor de la guvernare” si mai ales celui care este considerat succesorul sau, Gianni Letta.
Dupa anuntul demisiei, Berlusconi a parasit palatal Quirinale, sediul presedintiei italiene, in huiduilelile sutelor de manifestanti veniti pentru a sarbatori plecarea sa. “Demisia”, “Mafia”, “Rusine”si “Bufon” au fost cuvintele scandate de multime, in timp ce o orchestra instalata in fata palatului prezidential interpreta “Aleluia”de Handel. Mitinguri similare au avut loc si in alte parti ale Romei, mai ales in fata resedintei fostului premier.
„Astazi, cortina cade peste o pagina lunga si dureroasa a istoriei noastre. Italia este o tara care doreste sa porneasca de la zero. Maine vom intra intr-o noua era, trebuie sa reconstruim din cenusa economia, justitia si legea electorala ”, a comentat demisia lui Berlusconi, Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat, principalul membru al opozitiei. Pe de alta parte, Fabrizio Cicchitto, membru al Poporul Libertatii (PdL), partidul condus de Berlusconi, sustine ca acesta a fost de acord sa demisioneze „atunci cand nu era obligat sa o faca. A dat dovada de constiinta nationala, ii multumim si ne exprimam solidaritatea in legatura cu atacurile la care a fost supus”.
Dupa demisia lui Berlusconi se asteapta ca presedintele Giorgio Napolitano sa il desemneze la conducerea guvernului de coalitie pe fostul comisar european Mario Monti. Acesta din urma a devenit, de curand, senator pe viata, decret depre care se crede ca pregateste terenul pentru numirea sa in functia de premier.
Presedintele Napolitano, care a cerut reprezentantilor partidelor sa „actioneze cu responsabilitate” trebuie sa se consulte cu formatiunile politice in vederea formarii unui guvern care sa se bucure de un sprijin cat mai mare, mai ales din partea opozitiei.
Legat de acest subiect, un deputat al PdL a declarat ca formatiunea din care face parte este pregatita sa sustina un nou guvern condus de Mario Monti, cu conditia ca acesta sa puna in aplicare reformele convenite cu Uniunea Europeana. Totusi, Berlusconi a lasat sa se inteleaga, inainte de a-si da demisia, ca tabara sa inca mai are un cuvant de spus in acest sens.
Pe de alta parte, partidul populist, Liga Nordului se declara pregatit sa treaca in opozitie si solicita organizarea de alegeri anticipate, in conditiile in care urmatoarele alegeri legislative sunt programate in 2013.
Etichete: alegeri, comisar, crestere economica, datorii, demisie, extern, guvern, Italia, masuri, mitinguri, oficial, opozitie, partide, premier, presedinte, Roma, Silvio Berlusconi, stiri, Uniunea Europeana, voturi