Trupele saudite au intrat in Bahrain

Scris de

Mai mult de 1.000 de soldati sauditi au preluat pozitii in statul Bahrain pentru a ajuta familia regala sunnita din acest stat sa reziste protestelor cauzate de majoritatea siita a tarii.

O linie de vehicole blindate ale Arabiei Saudite a aparut luni seara la televizor traversand autostrada de 25 de kilometri care leaga cele doua state. Fortele au inceput sa preia pozitii strategice in jurul tarii, inclusiv in cartierul familiei regale, potrivit martorilor si diplomatilor occidentali citati de Los Angeles Times.
Sosirea reprezinta o escaladare a crizei care consuma Bahrainul de o luna, dupa ce protestatarii siiti au cerut oprirea discriminarii sistematice din partea conducatorilor suniti ai tarii. Mai precis, se doreste incetarea politicii de aducere a muncitorilor straini, protestatarii spunand ca acesta este un mod de a schimba proportia demografica a tarii.

Bahrain, “Elvetia Orientului”

Bahrain are o populatie de 1,3 milioane de oameni dar este centrul financiar al Orientului Mijlociu, bancile sale avand active de 217 miliarde de dolari, fata de 84 de miliarde in 2002. Mentionam ca produsul intern brut al sau este de doar 52 miliarde de dolari, situatia sa fiind asemanatoare cu a Irlandei, unde bancile au de asemenea active de 4 ori mai mari decat PIB-ul. Spre deosebire de vecinii din Arabia Saudita, Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Kuweit, Bahrain nu are petrol. Anul trecut tara a avut un deficit de peste 10%.
Industria financiara contribuie cu 25% la PIB. Tara se confrunta si cu alte doua probleme: circa 10 miliarde de dolari straini sunt investiti in fonduri mutuale din regat iar in cazul deteriorarii situatiei, iesirea acestora ar crea un mare dezechilibru. De asemenea, Bahrain are o rezerva internationala mica, de doar 3,7 miliarde de dolari. De partea cealalta, Arabia Saudita este cel mai mare partener comercial al regatului.
Mica insula este si “domiciliul” celei de-a Cincea Flote a Marinei Americane.
Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a cerut familiei regale din Bahrain sa urgenteze reformele pentru ca nu cumva Iranul siit sa profite de revolte.

Cu ochii pe petrodolarii din Arabia Saudita

Interventia saudita vine dupa ce demonstrantii au inchis o autostrada din capitala Manama si au avut loc ciocniri violente cu politia la finele saptamanii trecute, ceea ce ridica semne de intrebare despre viitorul familiei al-Khalifa, care conduce Bahrainul.
Arabia Saudita e ingrijorata ca un succes al protestatarilor siiti din tara vecina ar incuraja siitii din propriile granite sa iasa in strada mai hotarat. Acestia reprezinta 10% din populatia de 23 de milioane a tarii iar Arabia Saudita a raspuns propriilor demonstranti interzicandu-le protestele. Ba chiar saptamana trecuta fortele sale de securitate au deschis focul asupra protestatarilor. SUA vrea sa evite un razboi religios unde siitii sunt sprijiniti de Iran si miliardele sale de petrodolari si sunitii sprijiniti de Arabia Saudita, aliatul sau credincios.
O cadere in haos a Arabiei Saudite precum Libia ar duce la cresterea pretului petrolului la 200 de dolari pe baril, avertiza saptamana trecuta Erste Group. Acum pretul este in jur de 100 de dolari.

Retorica de doi bani privind libertatea

Miscarea a fost pusa sub auspiciile Consiliului pentru Cooperare in Golf, o organizatie de 6 state din zona, dar niciunul nu are forta armata a Arabiei Saudite. Avansul trupelor vine dupa ce Gates, cel mai mare oficial american, a vizitat acum cateva zile Bahrainul. Arabia Saudita a mai trimis trupele in tara vecina la mijlocul anilor 1990 pentru a potoli multimea iar in 2009 a bombardat pozitiile rebelilor din Yemen.
Asadar sprijinul american pentru Bahrain si Arabia Saudita duce pe copca toata retorica SUA despre drepturile universale ale oamenilor, care a tinut in Egipt si e pe cale sa dea chix in Libia.

Sursa: Los Angeles Times
Sursa foto: www.yalibnan.com

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.