Turcia isi creeaza Uniune iar palestinienii sunt inclusi in noile planuri ale UE

Scris de

Zonele de libera circulatie se extind in Orientul Mijlociu. Turcia a semnat, joi, un acord cu Siria, Iordania si Liban prin care formeaza o zona de libera circulatie a marfurilor si persoanelor si, tot in aceeasi zi, Uniunea Europeana anunta ca in viitor marfurilor palestiniene nu li se vor mai percepe tarife vamale.

Ministrul de externe turc, Ahmed Davutoglu, a declarat ca intelegerea nu trebuie sa fie vazuta ca o alternativa pentru Uniunea Europeana, si a invitat toate statele interesate sa li se alature.

Turcia este inca dornica sa adere la UE, iar Uniunea nu ar trebui sa impiedice relatiile tarii musulmane cu vecinii sai, spune Davutoglu.

Cele patru state au semnat acordul in timpul Forumului Economic Turco-Arab, unde arabii au aplaudat in momentul aparitiei oficialului turc. Popularitatea Turciei in Orientul Mijlociu a crescut datorita pozitiei sale anti-israeliene in disputele din Gaza si a dezacordului in privinta sanctiunilor aplicate de catre Natiunile Unite, Iranului.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana a anuntat ca in viitorul apropiat, marfurilor palestiniene exportate nu li se vor percepe taxe la vama. Acest demers “va imbunatati accesul produselor de export palestiniene care va duce, eventual, la restructurarea sectorului privat din aceasta regiune”, a afirmat comisarul european al comertului, Karel de Gucht.

Nicio capitala europeana nu s-a opus initiativei, care are mai multe efecte politice decat economice, spun specialistii.

Luna trecuta, UE anunta ca va retrage sprijinul financiar de 300 milioane de euro acordat palestinienilor daca nu este facut un progres in stabilirea pacii cu Israelul. “Daca aceasta nu se va intampla, atunci se pot ridica serioase semne de intrebare” a spus reprezentantul UE in Ierusalim, Christian Berger. Un ajutor substantial este acordat palestinienilor, de 16 ani, din fondurile europene.

Dupa 16 luni de relatii intrerupte, israelienii si palestenienii au reluat negocierele, dar mediate de catre administratia de la Washington. “Daca progresul este vizibil, atunci exista posibilitatea ca sprijinul nostru sa creasca”, adauga Berger.

Sursa: Haaretz
Sursa foto: Al Jazeera

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.