Cum am stat 3 ore jumatate la coada ca sa nu votez

Scris de

coada-mare1-1024x768“Atentie!”, zise barbosul care tocmai iesi din Scoala Generala nr 1, una din sectiile speciale de votare din Bucuresti.

Toate privirile celor 600 de insi din curtea scolii s-au intors spre el. “Inauntru sunt 4 persoane care stau degeaba” – si gesticuleaza aratand 4 degete, “si doua stampile”- si iar arata numarul respectiv de degete.

Cu toate acestea nimeni nu misca din rand. Ba mai mult, lumea se inghesuie mai in fata. E opt fara zece si picioarele ma dor, basca m-a luat si o durere de spate de atata stat in picioare, mai ales ca am venit proaspat facut dus. Deja mai avusesem o tentativa de vot la 12, cand am poposit pana la unu. Cand m-a pocnit o durere de masea de la statul in tricou si bermude. Initial am vrut impreuna cu frati-mio sa votam la Gara de Nord. Acolo cordonul ombilical uman se intindea pe 50 de metri. N-am stat nici la 12, n-am stat nici la 6. Dupa o vizita la WC-urile mizere ale Garii, unde intri cu cartela, ca la metrou, decid impreuna cu frati-mio sa ne incercam iar norocul la Scoala numarul 1.

„Ne-am saturat de namol, sa miroase a crin!”

De la 6 juma’ pana la 9 am apucat sa ajung la 20 de metri de usa. Cum toti caschetarii s-au strans buluc la poarta scolii, infractiunile se petrec un pic mai incolo de nasurile lor. Scoala e langa Piata Matache iar frati-mio a plecat pana acolo sa ia apa minerala ca sa nu picam da-n picioarelea. Numai ca tiganii s-au luat de el sa le dea banii si pana n-a alergat o tura ca sa ajunga langa scoala, n-a scapat de agentii lui Vanghelie. „Ne-am saturat de atata miros de namol, sa mai miroasa si a crin” spune o baba-agent-electoral imbracata ca de sarbatoare, catre coada de studenti, avand in maina un buchet de crini. Sorin Ionita de la Societatea Academica Romana (SAR) isi face aparitia, da un ochi asupra multimii, diagnosticheaza situatia si … pleaca.

Plecat-am noua, ajuns-am doua

„Eram noua cand am plecat de la camin, acum mai suntem doar doua” spun in spatele meu niste studente. Mai in fata, un grup vrea sa plece sa voteze la Chitila. Dar e 8 si un sfert si nu se mai poate ajunge in timp util. Dezbaterile continua strasnic. Oamenii isi suna vecini, iubiti, mame sa afle procentul prezentei la vot si daca se prelungeste votarea unde stau oameni la coada. „Nu se poate sa inchida cand e atata lume aici”, se aude. „Regulile spun ca nu-ti pot interzice votarea daca esti inauntrul sectiei” spun altii. Pai atunci sa impingem, nu?

Pe-aicea nu se intra

NU, pentru ca intre timp a sosit o duba de jandarmi cu malaci si gorile care s-au pus pe scari. O fata rabufneste. „Nu mai stau 4 ore ca sa urc inca o treapta!” Si pleaca. Pun ochii pe un ochelarist sa vad cat dureaza pana intra. Desi e in primul rand, intra abia in 15 minute. Pesemne ca pe langa 4 frecatori de menta si 2 stampile, nu au decat un pix pentru declaratiile pe proprie raspundere „Votam la Pandele in Voluntari” vor unii. „Nu se poate, si acolo inchide la 9”. „Ei, lasa, ca Pandele e pe alt fus orar, deci Greenwich, Budapesta, Voluntari” se amuza altii.

„Inteleg ca e democratie, dar nici asa”

Lumea se agita, cateva batrane striga la jandarmi si politisti. Multimea se compacteaza si mai mult. Un caine ajunge vedeta si alearga printre oameni. Unii sunt studenti abia veniti de acasa, cu bagaje si mancare. Cainele simte miros de carne si baga botul fioros. „Asta e pentru mine, nu pentru tine” zice stapanul mancarii. Ia o sticla de plastic de jumate de litru si o arunca, cainele zburda dupa ea. Ca sa se grabeasca lucrurile, oamenii incep sa isi dea foi si pixuri sa faca dinainte de a intra declaratia ca n-a votat si inalta parte. Se scrie pe banci, chiar si pe marginea cutiilor de gunoaie. „Puneti urmele in ghena sa se voteze la gunoi” hahaie altii. Multimea incepe sa freamate. E fara 7 minute. Tot mai multi incep sa strige. Gorilele devin amenintatoare. „In afara de ala micu, ala e prietenos” il tintesc tinerii pe un jandarm din fata usii care aproape era luat pe sus de multime. Un caschetar mustacios incepe sa ne numere ca pe oi. La un moment dat scoate ce e mai bun din el. La freamatul multimii el zice: „Inteleg ca e democratie, dar nici asa…” citeaza el din legea junglei caschetare. Un fel de, „daca tot stati si nu apucati votati, macar fiti incolonati si tacuti”.
Televiziunile, care pana atunci ne-au ignorat vin si pun camerele in fata pentru a prinde spectacolul de final, cantecul de lebada al votului.

Nume de cod S 163

Fara 3. Jandarmii cu casti isi fac aparitia. Tot aliotmanul de burtosi si muschiulosi se pune in fata usii. Presedinta de sectie speciala S 163, o blonda intre doua varste, cu ochelari si glas pitigaiat spune ritos: „Nu putem continua votarea dupa 9, conform normelor in vigoare”. Si inchide. „Huooooo! Huoooo! Ru-si-ne! Ru-si- ne! Ru-si- ne!” urla toti. De asta au murit oameni la Revolutie’ acum 20 de ani, sa avem noi dreptul la stat la coada. In tara in care toata lumea se plange de prezenta mica la scrutine, oamenii nu pot sa voteze.

Eu pe cine injur?

Dupa 3 ore jumate’ de stat la cozi, tot nu votasem. Sectiile speciale ar fi trebuit sa existe pentru cei aflati in tranzit prin Bucuresti, nu pentru cei cu domiciliul flotant in oras… Eu pe cine dau in judecata pentru obstructionarea dreptului fundamental la vot? Avocatul Poporului, se aude?

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (4)

 

 1. Lori Modoran says:

  Aceeasi poveste si la sectia 1013 de la Drept. Am stat 3 h degeaba la coada, eu si alte sute de studenti. Si alte sute au renuntat sa voteze cand au vazut coada.

  Nenorociti. Dezamagire. Sila. Scarba.

 2. Bogdan says:

  Vedeti, daca nu va faceti domiciliu stabil in Bucuresti! Nu mai stateati 3 ore la coada :)) Recomandati un loc in care se sta mai putin, sa stiu unde sa (nu) ajung in turu 2.

 3. Poc says:

  Nu sunteti singurii.

 4. Laleaua says:

  Asa va trebuie daca votati cu florile.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.