Alegerea carierei poate fi determinata de hormoni

Scris de

Profesor, pilot, secretara sau inginer? Hormonii sexuali ne influenteaza semnificativ in alegerea ocupatiilor, conform psihologilor.

A lucra cu oameni vs. lucruri e o alegere determinata de influentele hormonale, declara un membru al echipei de psihologi de la Universitatea Pennsylvania care s-a ocupat de acest experiment.

Cercetatorii au studiat adolescenti si tineri cu hiperplazie congenitala a glandelor suprarenale, o afectiune mostenita si care consta in productia anormala de hormoni ai glandelor suprarenale. Acestia au analizat de asemenea si rudele apropiate ale acestora care nu prezinta aceasta afectiune.

Persoanele cu hiperplazie congenitala suprarenala sunt predispuse la a avea mai mult androgen – un hormon masculin, care face ca interesele femeilor din aceasta categorie sa fie mai apropiate de cele tipic masculine.

In studiul publicat recent in revista Hormones and Behaviour, cercetatorii declara ca femeile cu aceasta dereglare hormonala sunt mult mai interesate de ocupatii care in mod normal ar fi preferate de barbati, cum ar fi sa lucreze cu obiecte in loc de oameni.

Femeile care nu au aceasta afectiune opteaza in cele mai multe cazuri sa lucreze cu oamenii, aici incadrandu-se ocupatii precum asistent social sau profesor. In ce-i priveste pe barbati, nu exista diferente semnificative intre joburile alese de cei cu afectiunea in cauza si cei fara.

Concluziile au aratat ca domeniile realiste si de cercetare reflecta cariere orientate catre lucruri, cum ar fi fermier si om de stiinta. In schimb, domeniile sociale si artistice includ oameni orientati catre joburi ca profesor si artist. Categoria antreprenoriala se afla la mijloc, cu ocupatii ca agent imobiliar si manager hotelier.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Physorg
Sursa foto: Flickr

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.