Cancelarul si sentimentele umane

Scris de

Doamna Merkel ar trebui sa fie adulata. Germania este tara care a avut cea mai consistenta revenire economica din Europa. Si nu sta deloc prost nici macar pe plan mondial. Iata insa ca ceea ce am spus de atatea ori se adevereste.

Doamna cancelar pierde teritoriu politic pe zi ce trece, infranta de nimic altceva decat de insasi sentimentele umane. CDU, partidul pe care il conduce, pare a fi in cadere libera. Ultimele sondaje arata ca doamna cancelar nu ar pierde doar alegerile locale, asa cum a facut-o zilele trecute, ci ar pierde alegerile si pe plan national, in cazul in care ele ar fi tinute in momentul de fata.

Analizand fundamental, rezultatele de care vorbeam par o anomalie. Daca economia Germaniei a crescut cu aproape 4%, ea va terbui sa continue sa creasca si mai mult la anul, trebuind sa-i lase pe nemti sa se tavaleasca in bunastare.

Numai ca rezultatele pozitive pe care le-a obtinut Germania n-au depins de doamna Merkel, asa cum ele nu depind de Boc, Basescu sau USL. Rezultatele economice ale unei tari depind asadar doar de psihologia pe care o au cetatenii acesteia untr-un moment anume. Asa se face ca un sentiment negativ nascut in sanul unei populatii va intoarce un trend economic pozitiv intr-unul la fel de negativ ca si sentimentul. Acest lucru se va rasfrange pana la urma fara doar si poate asupra politicianului care se afla la carma tarii in momentul respectiv.

Tocmai din aceasta cauza am declarat: Setea de putere a USL-ului, a oricarui partid, sau a oricarui om politic de fapt, nu este altceva decat o tentativa inconstienta de sinucidere, una politica desigur. Oamenii care se uita numai la buzunare n-au habar de psihologia umana amintita. Ei nu inteleg ca pana si de furat ramane mult mai putin, atunci cand mediul economic devine precar. Indiferent de cine vor fi cei care vor veni la putere in 2012, ei isi vor face sosirea, in opinia mea, intr-o barca care va fi lovita de valul doi al Tsunamiului de de credite.

Chiar daca respectivii vor fi la fel de nevinovati de starea economiei mondiale ca si actualii, ei vor plati pana la urma oalele sparte asa cum o face si doamna Angela Merkel, in Germania, chiar acum. Din pacate, nici un om politic si nici o banca centrala nu au contribuit cu nimic la rezolvarea problemelor cauzate de creditele aruncate demential. “Revenirea economica”, mai firava sau mai robusta, nu are asadar nimic de-a face cu cei din urma.

Daca cei numiti au facut totusi ceva, acel ceva este bagatul batului in roatele economiei. Asta pare din pacate a fi soarta omului politic de oriunde. Atunci cand lucrurile merg bine si de la sine, politicianul inscaunat culege laurii victoriei. El primeste insa una peste ochi, cam la fel de mare ca si victoria de care vorbeam, atunci cand situatia se schimba deodata in rau. Ba mai mult! Politicianul care vrea sa salveze, scufunda de fapt vasul, pentru ca singurul lucru pe care stie sa-l faca este sa isi bage nasul in modul firesc de functionare al acestuia. Eu cred ca pana la sfarsitul acestei crize multi oameni se vor trezi.

Ei vor intelege pana la urma si rolul absolut inexistent pe care il au bancile centrale si politicul in ceea ce priveste bunul mers al economiei. Ciclurile economice s-au desfasurat si se vor desfasura si in continuare independent de existenta sau inexistenta ultimilor numiti. Ca o consecinta, ei ar face mult bine daca si-ar vedea de alte treburi decat de cele economice.

Ai decis sa imbratisezi legile unei piete libere? Daca da, las-o atunci in pace si respecta-i numele. Ocupa-te mai bine de educatia poporului pe care il reprezinti, de moralitatea statului in care traiesti si de respectarea unor legi echitabile pe care ar fi trebuit sa le faci. Restul va veni de la sine. Cu urcusuri si coborasuri, adevarat, dar niciodata cu un tobogan construit la un unghi de 90%.

Iti mai aduci aminte ce spuneam eu despre doamna Merkel in articolul “Grecia nu va da faliment”, acum aproximativ un an?

Doamna Merkel se balanseaza pe muchie de cutit. 90% din alegatorii germani considera interventia europeana ca fiind una nejustificata. Alegerile din Germania, care se apropie, l-ar putea lasa asadar usor pe dl. Stan fara citate celebre din Merkel.

Pentru viitor te incurajez sa-ti aduci aminte si de ceea ce voi repeta aici, dupa circa un an: Grecia va da fara doar sau poate falimet!

Sursa: Renne
Sursa foto: Droppants

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.