Cand si cum aplicam crema de protectie solara? Sfaturi esentiale
Scris de Anca Balut
Desi calendaristic vara e pe sfarsite, soarele continua sa ne rasfete cu razele sale jucause, dogoritoare pe alocuri. Cei care au ales sa-si petreaca in urmatoarea perioada concediul, dar si cei care s-au intors la activitatile de zi cu zi trebuie sa fie constienti ca riscul de a aparea probleme din cauza radiatiilor solare inca nu a disparut.
Specialistii dermatologi vin ajutorul nostru si ne dau cateva sfaturi in ceea ce priveste ingrijirea si protejarea pielii de razele nocive ale soarelui. Cele mai frecvente intrebari care apar sunt:
Punem crema de protectie solara inainte sau dupa ce ne-am aplicat fondul de ten?
Intotdeauna crema de protectie solara trebuie aplicata inaintea fondului de ten. La 10 minute dupa aplicarea acesteia putem folosi fondul de ten, de preferat unul cu SPF.
Inca nu am terminat crema de anul trecut. O mai pot folosi in aceasta vara?
Multe dintre noi avem o reticenta in a arunca produsele cosmetice neterminate. Este un procedeu riscant, iar atunci cand vorbim de crema de protectie solara riscul este dublu: de a face iritatii si de a ne praji la soare.
“Conform legii, produsele cosmetice trebuie sa aiba un termen de garantie de 30 de luni, sau sa fie marcate cu data la care ies din garantie. Ele trebuie sa fie tinute intr-un loc racoros, uscat, ferite de lumina solara. Miroase si testeaza produsul mai intai, iar daca pare OK si a fost depozitat corect ar trebui sa poata fi utilizat. Dar, daca crema a inceput sa se separe sau miroase neplacut, aruncati-o”, spune Mike Brown, senior advisor pentru produsele cu protectie solara la Boots.
Trebuie sa tinem cont si de simbolul de pe eticheta produselor care se refera la perioada optima de utilizare dupa ce acesta a fost desigilat. Este vorba despre un desen ce reprezinta un recipient deschis, deasupra caruia este plasat numarul lunilor in care el trebuie utilizat.
Am acnee rozacee. Vreau sa ma bronzez. Sunt contraindicatii?
Persoanele cu acnee rozacee sunt adesea sensibile atunci cand se expun la soare si trebuie luate masuri in plus de protectie: “ Protejati-va fata purtand o palarie, astfel evitati expunerea directa la soare. Ar trebui sa folositi un factor de protectie inalt (SPF 30 sau chiar mai mare), ecran solar cu protectie UVA. Adesea, aceste persoane au o toleranta scazuta la creme. Sprayurile cu apa termala ar putea ajuta. Evitati expunerea excesiva la soare, si aplicati corect cremele de protectie solara”, informeaza consultantul dermatolog Sean Lanigan.
Specialistii ne reamintesc de interdictia de a ne expune la soare intre 11 AM si 3 PM si ne avertizeaza sa nu cadem in “capcana norilor”. Acestia indeparteaza doar intr-o mica proportie razele UV, ceea ce face prezent riscul de a ne arde intr-o zi de vara cu nori.
Pielea picioarelor nu este la fel de afectata de razele solare. Are nevoie de protectie solara?
Trebuie sa avem la fel de multa grija si de picioare. Acestea sunt expuse razelor solare pe toata perioada verii, astfel ca este crucial sa le protejam cu o crema ce contine un minim de SPF 16 pe toata suprafata expusa.
Folosim protectia solara inainte sau dupa ce ne hidratam tenul?
“Ecranul solar creaza o bariera pe piele pentru a o proteja de soare, asa ca el trebuie mereu aplicat la urma,” ne sfatuieste Aline Marcadet, managerul brandului de produse pentru ingrijirea pielii Anne Semonin. Si sfatul doctorului Irshad Zaki, chirurg si consultant dermatolog este de luat in seama: “Aplica o crema hidratanta pe fata si corp, asteapta 15 minute pentru a fi absorbita de piele, iar apoi aplica o crema cu protectie solara”.
Despre importanta protectiei solare, Dr. Nick Lowe completeaza: “Acopera doua degete cu lotiune solara si aplic-o pe fata si pe gat. Aceeasi cantitate este necesara si pentru maini si pentru decolteu. Pentru restul corpului mai sunt necesare sase lingurite de crema”.
Ceea ce trebuie sa mai stim este si faptul ca aceasta crema de protetie solara trebuie aplicata pe o piele uscata, altfel ea nu-si va face efectul asteptat. Ea trebuie aplicata o data la cateva ore, iar procedeul trebuie reluat dupa fiecare iesire din apa marii.
Ce pot face daca m-am ars la soare?
O crema reparatorie de zi sau de noapte ajuta in cazul arsurilor medii. “Pentru piele rosie, care doare, ajuta o baie sau un dus cu apa calduta. Inmuiati o carpa in apa cu putin otet alb pentru a reduce si a indeparta usturimea. Cereti sfatul medicului in cazul arsurilor severe si a febrei, mai ales atunci cand in aceasta situatie se afla copiii, mai spune Dr. Lowe.
Etichete: Beauty & Health, crema solara, extern, feature, hidratare, protectie solara, sanatate, SPF, UV