Ce ne face pe cei mai multi dintre noi sa fim monogami?
Scris de Evelina Catoi
Pe parcursul anilor, cercetatorii au incercat sa explice notiunea de monogamie, studiind atractia dintre sexe. Intr-un studiu publicat recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Florida au descoperit cum statutul unei relatii influenteaza atractia barbatului fata de o femeie pe parcursul ciclului sau menstrual.
Timp de 3 luni, 38 de barbati cu varste cuprinse intre 19 si 23 ani, dintre care 12 sustineau ca au o relatie, au fost observati pe parcursul relationarii cu o tanara de 21 ani, care nu cunostea starea civila a acestora. Barbatii notau gradul de atractivitate la diverse stadii ale ciclului sau menstrual.
Pentru a asigura obiectivitatea, cercetatorii au instruit tanara sa poarte haine modeste, sa foloseasca produse de igiena feminina fara miros, iar parfumul sau deodorantul nu a fost permis.
Barbatii singuri au considerat ca tanara era cel mai atragatoare in momentul ovulatiei, cand era perioada cea mai fertila. Pe de alta parte, barbatii aflati intr-o relatie se comportau in mod opus, considerand-o cel mai putin atragatoare in aceeasi perioada.
Autorii studiului sunt de parere ca oamenii aflati intr-o relatie sunt predispusi sa diminueze, in mod subconstient, gandurile ispititoare. Acestea sunt numite strategii de pastrare a unei relatii, prin care oamenii minimalizeaza atractivitatea altora de care ar putea fi tentati.
Aceste strategii ajuta la mentinerea cuplului, dar se dovedesc a fi ineficiente cand gelozia face parte din imaginea de ansamblu.
Cercetatorii recunosc ca aceste concluzii nu se pot aplica in cazul in care barbatii cunosc femeile aflate la ovulatie, ceea ce ar face subiectul unui alt studiu interesant pe viitor.
Etichete: barbati, cercetare, extern, femei, relatii, relatii sociale, stiri, studiu