Codul muncii
Scris de Horea Mihaltan
In timp ce in Romania sindicatele explica la televiziuni intrarea noastra in sclavagism prin noul cod al muncii, Senatul din statul Wisconsin din SUA adopta legea prin care se abroga contractele colective de munca. Iata ca si in SUA se introduce “sclavagismul”, nu fara proteste nici acolo, unul pe care eu personal il prefer totusi, fata de “democratia” care caracteriza angajarile colective de azi. Am vazut protestul din Tg-Mures impotriva acestui sclavagism.
Problema era ca oamenii habar nu aveau de ce protesteaza, un lucru obisnuit in aceasta tara. Daca li se explica ca un contract colectiv este de fapt prima celula de cancer al unei societati poate se duceau acasa si se culcau. Daca li se explica si lor ca angajarile in masa facute pe baza de nepotism cu retributii egale pentru muncitor si trantor sunt pe cale sa fie desfintate, poate ajungeau sa si sforaie. Dezinformarea din media este insa una zguduitoare si, din moment ce guvernul Boc are la ora actuala o credibilitate de minus 10, tot ceea ce face poate fi facut iahnie de fasole de catre orisicine.
Nimeni nu se gandeste ca intr-o zi Boc pleaca si legea ramane, ea putand fi mai apoi si modelata in cazul in care nu si-a atins toate scopurile. Romanul care face dezbateri este umplut de ura si de frustari, pornite acum direct de la stomac. Sta cu palosul in mana ca de obicei si nu vede de fapt nici un fel de lege. Nu se sinchiseste nici macar sa inteleaga despre ce este vorba. El il vede in fata lui pe Boc, pe omul care i-a luat painea.
Ca o consecinta tot ce face Boc trebuie sa fie prin definitie o catastrofa. Asta explica de fapt si opozitia, ocrotita acum de o gheara lunga a unui anumit domn motan, ajuns prin munca cinstita de delapidare mare proprietar de telviziuni si politician de vaza. Sloganul rasuna zilnic in vazduh: Pleaca Basescu renaste Romania.
In opinia mea Basescu si Boc ar trebui sa plece de mana cu toata opzitia motanului devenit peste noapte dulau. Ar fi timpul ca dupa 20 de ani sa mai apara si niste oameni carora le pasa si de tara nu numai de interesele proprii. A schimba o roata de masina gaurita, cu alta, tot gaurita, nu prea te duce inainte. Chiar daca noua roata se numeste Pirelli, Michellin, Ponta, Antonescu sau Voiculescu.
De fapt pe Boc nici capul dar nici curajul nu-l duceau pana la punctul in care sa se gandeasca sa faca o asemenea schimbare. Presiunile au venit din afara explicandu-i-se probabil ca situatia din Romania nu mai este sustenabila. Intr-o piata concurentiala este normal pe undeva sa angajezi oameni pe criterii de prestatie si sa le dai salarii tot ca atare. Ca de obicei insa, in Roamnia, pana si cei care inteleg ecuatia expusa de mine s-au rasculat. Pai tot nu se va face nimic ba! O sa fie ca inainte cu relatii si pile. Numai elefantii cu aripi vor putea zbura si de acum incolo, stii ca suntem in Romania etc. Da, stiu foarte bine unde suntem, dar un proces trebuie sa inceapa undeva. Atunci cand exista o lege te poti folsi de ea daca ai spirit civic si esti informat.
Mai bine de 90% din romanii ignoranti si-au platit taxa de prima inmatriculare, ilegala, o mica parte a dat insa statul in judecata si a castigat. Dureaza, este greu, orice inceput este greu, trebuie sa te lupti dar ai o sansa. Fara o lege n-ai nici una! Il vei privi ca atare pe Gigel primind acelasi salariu ca si tine. In timp ce tu lucrezi si el sa scobeste in nas. Un ceas poate fi distrus de oricine printr-o lovitura de ciocan si intr-o secunda. Construirea lui este insa mult mai migaloasa si mai complicata chiar si in zilele noastre, atunci cand este facut de roboti. Pasul facut de guvernul Boc nu va revolutiona Romania peste noapte, dar, devine in opinia mea, o urma lasata de un bocanc in zapada neprihanita. Personal as fi salutat o asemenea initiativa chiar si in cazul in care ar fi fost propusa de o oaie a lui Gigi Becali.
In opinia mea modificarea codului muncii este un lucru imperativ asta chiar in cazul in care doamna sefa de la ghiseu va crapa de ciuda si va trebui sa-si rezolve convorbirile telefonice particulare de acasa. Credeti cumva ca sunt atat de naiv sa cred ca acest lucru se va intampla maine? Desigur ca nu! Oricum existenta unei legi deschide deocamdata o portita, pe care romanul o va putea folosi atunci cand a ajuns la un nivel civic de unde ii va putea intelege modul de functionare.
Pana atunci hai sa mai traim ca in Udristeni!
Etichete: codul muncii, Emil Boc, extern, intern, opinii, opozitie