De ce nu functioneaza “intalnirile la minut”?

Scris de

Intalnirile la minut ofera indivizilor un numar atat de mare de alegeri incat ei evita de cele mai multe ori sa faca selectii sau aleg persoane nepotrivite, arata un studiu din cel mai recent numar Royal Society Biology Letters.

Cercetarile indica ca atat oamenii cat si animalele isi pierd abilitatile de a lua decizii atunci cand exista prea multe variante. Fenomenul explica de ce meniurile lungi la restaurante si listele incarcate de oferte de cumparaturi determina confuzie in mintile oamenilor.

Stramosii nostri traiau in comunitati relativ mici, deci nu se confruntau cu nivelul de varietate cu care se confrunta indivizii in prezent. Tosusi, se pare ca mintile noastre au invatat sa faca fata unui nivel de varietate cu care se confrunta in mod regulat.

Cercetatorii au analizat deciziile a 1.868 de femei si 1.870 de barbati ce au participat la 84 evenimente unde se desfasurau “intalniri la minut”. La fiecare eveniment, participantii aveau intalniri cu membri de sex opus ce durau aproximativ trei minute, comunicand deciziile finale dupa 48 de ore.

Desi barbatii au facut semnificativ mai multe propuneri de intalnire decat femeile, per total, pe masura ce varietatea crestea, numarul propunerilor scadea. Unii dintre participanti nu au facut nicio alegere, iar in cazul celor care au luat o decizie, partenerul potrivit s-a dovedit a fi foarte rar.

Una dintre concluzii ar fi ca oamenii au tendinta sa aleaga in functie de anumite hotarari de moment, nu totale. Mai exact, oamenii aleg in functie de optiuni, nu in functie de un ideal abstract. Prin urmare, cu cat numarul de intalniri este mai mare, cu atat mai mult putem percepe varietate de alegeri posibile.

Descoperirea este importanta prin faptul ca poate explica esecurile din cadrul tranzactiilor si al relatiilor sociale, de la incapacitatea de a selecta o casa potrivita in urma mai multor vizionari pana la asa numitul efect “George Clooney”, care se refera la inabilitatea unor oameni de a avea o relatie stabila desi se intalnesc cu multipli parteneri atractivi, dezirabili si compatibili.

In concluzie, prea multa varietate poate determina oamenii sa amane luarea unei decizii si probabil acesta este motivul pentru care acestia se casatoresc in prezent la varste mai inainte, mai ales in orasele mari unde se presupune ca exista mai multe optiuni.

Sursa: Discovery News
Sursa foto: CT Match

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.