Dor si suferinta pe meleaguri straine

Scris de

Maria PetrikMulti romani pleaca din tara pentru a gasi peste hotare un trai mai bun. Exista insa cazuri in care situatia nu este cea asteptata si lucrurile nu sunt tocmai roz. Cand vrei sa te intorci in tara ta si situatia financiara nu-ti permite, regretele plecarii nu intarzie sa apara. Un astfel de exemplu este si familia Petrik.

Maria, acum in varsta de 64 de ani, a plecat din Romania impreuna cu sotul sau, Gyorgy, in 1991. Se cunosteau de 23 de ani si locuisera intr-un oras care apartinuse candva teritoriului ungar. Voiau sa scape de opresiunile care nu pareau sa fi incetat o data cu daramarea sistemului comunist. Au luat drumul Statelor Unite si s-au instalat in Queens, avand doar 100 de dolari si un caine. Gyorgy si-a luat un serviciu de noapte, iar Maria, fosta coafeza, a ramas casnica.

In 1996, tatal Mariei a murit in Romania, asa ca sotia lui a venit sa locuiasca alaturi de familia Petrik. Dupa un infarct suferit, Gyorgy nu a mai putut munci. Cu un sot paralizat si cu o mama bolnava de Alzhaimer, Maria si-a luat o slujba ca ingrijitor la domiciliu, fara sa-si neglijeze familia. Sotii Petrik visau sa se pensioneze si sa se intoarca in Romania, dar ghinionul a facut ca banii pusi deoparte pentru drum sa le fie furati. La scurt timp, Gyorgy a murit.

Venitul din asigurarea sociala nu-i acopereau nici macar chiria apartamentului cu doua camere. O asistenta sociala a aflat de cazul sau si a anuntat o agentie de caritate a ziarului New York Times. Acestia ii asigura acum produse alimentare in valoare de 129 de dolari pe luna, plus un venit de 352 de dolari pana cand va implini 65 de ani, varsta legala de pensionare. Ajutorul financiar insa nu-i poate vindeca dorul de sotul sau si de pamantul natal.

Sursa: New York Times
Sursa foto: New York Times

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.