E-urile din alimente nu sunt chiar atat de daunatoare

Scris de

A devenit o moda sa consumam alimente cu un continut scazut de E-uri si putem observa in supermarketuri cum unii dintre consumatori stau rezemati de rafturi si citesc eticheta de pe produse.

Mass-media ne-au repetat de milioane de ori ca E-urile actioneaza asemenea unui dezastru natural, ca sunt daunatoare si ca provoaca tot soiul de boli. De curand insa, un medic-scriitor a analizat efectele fiecarui tip de aditiv asupra organismului pe termen lung. Rezultatele arata ca E-urile nu sunt asa rele, in definitiv.

Stefan Gates a analizat acesti aditivi atat de demonizati pentru un documentar de televiziune. Rezultatele studiului l-au facut sa creada ca E-urile ne fac mai mult bine decat rau. Aceste substante au fost concepute pentru a colora mancarea, pentru a-i da un gust unic si deosebit, deci, pentru a atrage. Gates a descoperit ca exista peste 300 de  E-uri dintre care 20 sunt produse de catre organismul uman, iar destul de multe provin din mediul natural.

Chiar daca urmam o dieta naturista, tot vom consuma E-uri, potrivit lui Gates care a declarat: ” Cateva dintre E-uri sunt chimicale de care corpul nostru are nevoie pentru a supravietui, iar cateva sunt arme importante impotriva amenintarilor bacteriilor”.

Organismul nostru detine un numar de E-uri

Gates a descoperit in propriul sau organism un numar de cinci E-uri care sunt folosite in industria alimentara: E 1105, E 280 E 920, E 507 si E 422. Toate aceste E-uri intra in compozitia unor alimente precum painea, branzeturile, vinurile sau prajiturile.

Culoarea alimentelor-un indicator al gustului

Exista peste 42 de aditivi care modifica culoarea alimentelor, cunoscuti sub denumirea de E 100. Culoarea pe care o are mancarea poate fi un indicator al gustului si un punct de atractie pentru consumator.

Un experiment realizat de Gates si alti cativa oameni de stiinta a demonstrat ceea ce era deja intuit. Experimentul a transformat un vin alb, prin adaugarea unui aditiv, intr-unul rosu. Vinul a fost oferit spre consumatie unor cunoscatori, insa niciunul dintre acestia  nu a stiut ca a consumat un vin alb.  ” Involuntar, atunci cand ne uitam la culoarea unui aliment stim ce gust va avea”, a declarat Alice Pegg, coordonatoarea proiectului.

Documentarul lui Stefan Gates nu doreste sa anuleze tot ceea ce s-a spus despre efectele daunatoare ale E-urilor, ci atrage atentia ca unii dintre acesti aditivi sunt produsi natural, ca unii se regasesc in organismul uman si ca E-urile au ajutat enorm industria alimentara.

Sursa: Daily Mail
Sursa foto: Health Yourself Nutrition

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.