Femeile aduc succesul intr-o echipa

Scris de

A fi inteligent n-ar insemna mare lucru daca nu lucrezi intr-un grup, arata un studiu centrat pe calcularea inteligentei colective, adica a capacitatii unui grup de a indeplini cu succes o multitudine de sarcini. Mai mult, conform cercetarii, sansele unui grup de a excela cresc daca sunt femei in el.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca un grup este mai de succes daca oamenii din el sunt “social emotionali” – adica daca pot distinge  emotiile de pe chipul oamenilor. Acest lucru explica de ce grupurile cu mai multe femei – care au cel mai inalt scor la testele de sensibilitate sociala – au mai mult sanse de a excela, afirma leaderul studiului Anita Williams Wolley, un expert in inteligenta colectiva de la Universitatea din Pittsburgh.

“Exista o inclinare pentru inteleligenta individuala si reusita individuala, mai ales in culturile vestice. Pe masura ce lumea noastra devine mai plata si mai interconectata, nu mai este atat de important de considerat ce pot face indivizii ei insisi, ci ce pot face colectiv ”, a adaugat liderul studiului.

Abilitatea de a prezice succesul unui grup, ar putea oferi indrumare in situatiile din viata reala – mai ales ca, in afaceri si domeniul militar, deciziile sunt facute pe baza unui consens. De exemplu, cunoscand inteligenta colectiva a unui grup ar putea fi crucial in situatii de inalt risc. In cazul inceperii unei afaceri, poate exista pericolul ca o slaba indeplinire a sarcinilor sa fie costisitoare.

Pentru a avea siguranta reusitei, evaluarea sanselor de succes prin stabilirea inteligentei colective este necesara. Iar inteligenta colectiva este dependenta de nivelul de sensibilitate sociala, intalnit la un grad mai inalt la femei decat la barbati.

De asemenea, cercetarile ar putea ajuta oamenii sa reuseasca in grupurile de terapie, dupa Bonnie Jacobson, psiholog clinic in New York City.

Un alt punct de vedere al studiului este ca societatile umane ar putea functiona mai bine in masa, precum multe specii de animale. De exemplu, „furnicile sunt creaturi simple, dar colective, ele pot realiza lucruri care sunt uimitoare”, a afirmat Anita Wolley.

Sursa: National Geographic
Sursa foto: National Geographic

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.