Fiecare detinut are dreptul la o despagubire de 5000 Euro din partea statului
Scris de Dorina Ene
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit faptul ca, pentru conditiile de detentie din penitenciarele romanesti, precum si conditiile din arest, detinutii au dreptul la despagubiri. Peste 28.000 de detinuti au alocate 17.000 de locuri in penitenciarele din tara, iar mizeria si lipsa de intretinere a cladirilor inchisorilor fac victime in randul detinutilor. Din cauza acestor tratamente degradante si inumane, detinutii din Romania au dreptul la despagubiri de 5000 Euro fiecare.
„Cand vorbim despre tratamente degradante ne referim inclusiv la obligarea unui detinut de a ramane in celula fara ferestre mai mult de doua luni, pe timp foarte calduros, neacordarea ingrijirilor medicale adecvate unei persoane detinute de catre personalul locului de detentie, daca acesta din urma cunostea starea sa de sanatate, dar si la controlul strict sau practica perchezitiilor in absenta dovedirii necesitatii unor masuri de securitate suplimentara” mentioneaza Roman Hamed, avocat specializat in drept penal in cadrul Decalex Legal Solutions.
Conditiile din penitenciarele din Romania au fost reclamate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in 4 cauze diferite, cazuri in care institutia a aplicat procedura hotararii pilot, care presupune ca despagubirile sunt obligatorii pentru toate persoanele in situatii similare. In aceste cauze se invoca suprapopularea, dotarea insuficienta a camerelor de detinere, precum accesul la lumina naturala, ventilare, dotarea cu mobilier si cazarmament adecvat, si conditiile precare de igiena, precum separarea persoanelor fumatoare de cele nefumatoare, starea şi functionalitatea instalatiilor sanitare, accesul la apa calda, furnizarea de produse de igiena personala şi pentru spatiile de detinere, calitatea hranei, actiunile pentru prevenirea, identificarea, izolarea si tratarea cazurilor de infectare cu boli transmisibile precum tuberculoza sau hepatita. Pentru acestea Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit un plafon de 5000 de euro pe detinut pentru despagubirile privind conditiile din penitenciare.
„ Exista exemple din trecut in care detinutii au fost despagubiti de statul roman, unul dintre acestea fiind cazul Florea vs Romania din 2010, in care Dl. Florea a reclamat conditiile din penitenciarul Botosani, detinutul petrecandu-si 3 ani de detentie inghesuit, cu o suprafata de spatiul personal sub standardul european, intr-o camera utilizata atat pentru dormit, cat si pentru mancat. In plus, acesta nu a beneficiat de o celula separata de nefumatori, in ciuda sfaturilor medicului sau de a se feri de fumul de tigara. Cu titlu de satisfactie echitabilă, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat ca Romania trebuie sa plateasca plateasca domnului Florea 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral” continua Roman Hamed, avocat specializat in drept penal in cadrul Decalex Legal Solutions.
Pentru a fi despagubiti, detinutii pot da in judecata Administratia Penitenciarelor, urmand ca, in lipsa conformarii institutiei, sa inainteze procesul la CEDO. Daca sunt intocmite criteriile impuse de drepturile omului pentru despagubire, in vederea intocmirii dosarului, detinutii pot lua contact cu un avocat din cadrul Decalex.
Etichete: CEDO, decalex, despagubire, detinuti