Franta ne trimite inapoi in zbor 371 de romi

Scris de

O parte dintre romii care se afla pe lista repatrierilor au ajuns joi in Romania, cu doua zboruri regulate. Pana la sfarsitul lunii vor fi repatriati 371 de romi romani in tara de origine.

Primul grup, de 14 persoane, a aterizat la pranz. Cel de-al doilea a aterizat patru ore mai tarziu, insa din 79 de romi cati trebuiau sa ajunga, s-au prezentat la imbarcare doar 61, conform Prefecturii departamentului Isere.

Oficialii Ministerului roman al Administratiei si Internelor au afirmat ca “cei repatriati au acceptat voluntar intoarcerea in tara de origine”.

Alte doua zboruri sunt programate pentru 20 si 26 august.

Transportul romilor este oferit de catre Oficiul Francez al Imigrarii si Integrarii (OFII) si de o companie aeriana privata.

Autoritatile franceze si romane au sustinut tot timpul ca romii se intorc voluntar, insa a circulat ideea ca aceste repatrieri ar fi consecinta desfiintarii unor tabere ilegale de romi.

Ministrul francez al imigrarii, Eric Besson, a afirmat ca nu este vorba despre aceiasi romi: “nu exista legaturi intre repatrieri si desfiintarea taberelor ilegale. Suntem in toiul procedurilor clasice de repatriere pentru cetatenii a caror sedere este ilegala aici”.

La randul sau, ministrul de interne francez, Brice Hortefeux, a repetat ca “nu e vorba despre o expulzare colectiva, pentru ca situatia individuala a fiecarui repatriat a fost analizata”.

Romii “exportati” au primit de la francezi un ajutor de 300 de euro de persoana si inca 100 de euro pentru fiecare copil.

Toata aceasta chestiune a provocat tensiuni intre partea franceza si cea romana. Ministrul de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, s-a declarat ingrijorat de “riscurile derapajelor populiste” si de “reactiile xenofobe”.

La inceputul saptamanii viitoare, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, va avea o intalnire cu ministrul de interne francez. Atunci se va discuta despre ceea ce Traian Basesescu a numit “programul integrarii la nivel european a cetatenilor de etnie roma”.

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Dw-World

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. pai au mai fost trimisi acasa cu doi ani in urma si…istoria se repeta..pai ce au interdictie..doar sunt cetateni europeni sustin ei…iar parerea mea e ca mai mult le-au facilitat o vizita scurta pe la neamuri…platita de francezi

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.