Importanta acceptarii si respingerii sociale

Scris de

Pentru a putea observa cat de importante sunt, pentru vietile noastre, acceptarea si respingerea, nu e nevoie sa ne uitam mai departe de camera noastra, ne spune psihologul Nathan Dewall, de la Universitatea Kentucky. ”Daca aprinzi televizorul si te uiti la orice reality-show, vei vedea ca cele mai multe dintre acestea sunt despre respingere si acceptare”. Motivul ar fi ca acceptarea, in oricare din formele sale – in relatiile intime, de prietenie sau chiar de catre straini, este extrem de importanta pentru oameni.

Dupa un recent studiu publicat in revista Current Directions in Psychological Science, autorul declara ca “desi de multa vreme psihologii au fost interesati de relatiile intime si ce se intampla cand acestea merg prost, doar de 15 ani acestia au inceput sa studieze mai indeaproape respingerea. Rezultatele au evidentiat cat de importanta este acceptarea in vietile noastre.”

Dupa principiul ”una calda, una rece”, Dewall atrage atentia asupra aspectului pozitiv al aceptarii, respectiv asupra efectelor negative ale excluderii. In timp ce acceptarea intr-un grup s-a aratat benefica inca din timpuri preistorice, ajutandu-i pe oameni sa infrunte mediul neprietenos si sa se simta in siguranta, excluderea sociala are efecte negative asupra sanatatii. Oamenii care se simt izolati si exclusi tind sa aiba o santatate fragila, sustine Dewall, adaugand ca cei exclusi pot chiar sa aiba o viata mai scurta decat cei care se bucura de atentia celor din jur.

Excluderea merge mana-n mana cu sanatatea mentala precara, formand un cerc vicios distructiv. Persoanele ce sufera de anxietate sociala sunt mereu ingrijorate ca ar putea fi respinse de semenii lor, lucru care poate duce chiar la sinucidere, dupa cum declara autorul studiului.

Daca ne intrebam de ce ne-ar pasa noua, celorlalti, de cei exclusi, raspunsul este ca efectele negative ale excluderii nu se rasfrang doar asupra celor in cauza, ci si asupra celoralti, afectand societatea ca intreg. Cei exclusi se revolta adesea impotriva altora, excluderea ducand, printre altele, chiar la violenta. O analiza recenta asupra a 15 indivizi care au folosit arme in scoli a aratat ca, cu exceptia a doi dintre ei, restul fusesera exclusi social.

Este important, dupa cum spune Dewall, sa stim cum sa facem fata respingerii. Mai intai, trebuie sa admitem ca fiecare va cunoaste respingerea intr-o oarecare masura, de-a lungul vietii. In acest caz este recomandat sa cautam in alta parte surse ale prieteniei si acceptarii si nu sa ignoram acest fapt din rusine. De asemenea, atunci cand cineva se va simti singur sau respins, trebuie sa stie ca este bine sa vorbeasca despre asta.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Psychologicalscience
Sursa foto: Elusiveembryo.blogspot.com

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.