Inhalatoarele pentru astm ar putea creste riscul cancerului la prostata
Scris de Nicoleta Banila
Un studiu efectuat la Centrul de Epidemiologie a Cancerului din Australia a evidentiat o posibila cauzalitate intre inhalatoarele pentru astm si incidenta cazurilor de cancer la prostata.
Medicii au decis sa investigheze posibila legatura pentru ca aceste doua boli au o cauza comuna: aparitia unei inflamatii in organism. Riscul variaza in functie de prezenta, absenta sau felul medicamentelor.
Astfel, ei au descoperit ca astmul in sine, neinsotit de medicatie, poate creste riscul de cancer la prostata cu 25%.
Bronhodilatatoarele cu durata scurta de actiune cresc riscul de cancer cu 36%. Cele care contin steroizi si au o durata mai lunga de actiune (12 ore cel mult) cresc acest risc cu 40%.
Studiul mai arata ca in randul barbatilor care sufera de astm sever si au nevoie de tablete sau injectii cu steroizi, incidenta cancerului de prostata creste cu 70%.
Unii experti sunt reticenti la posibilitatea enuntata de cercetatorii australieni. Medicul Elaine Wikers, de la portalul Asthma UK, a declarat: “Studiul sugereaza o cauzalitate slaba intre cele doua boli. Chiar daca ar fi adevarat insa, nu exista niciun motiv ca barbatii bolnavi de astm sa se ingrijoreze sau sa sa-si inceteze tratamentele”.
Chiar cei care au efectuat studiul recunosc ca e dificil sa se distinga intre influenta maladiei insasi si cea a tratamentului propriu-zis asupra riscului de cancer la prostata.
Astmatici in Romania
Conform unui raport intocmit de Alianta Globala a Bolilor Respiratorii Cronice (GARD) cu date furnizate din tara, 5 % dintre romani sufera de astm bronsic.
Etichete: astm, Australia, cancer, GARD, inhalatoare, medicamente, prostata, steroizi, tablete, tratamente