Masurarea nivelului emisiilor de carbon, tema arzatoare la Summitul ONU

Scris de

Plaja Cancun, MexicConferinta ONU din Cancun pe tema schimbarilor climatice inceputa pe 29 noiembrie ii aduce fata in fata, pana pe 10 decembrie, pe cei mai mari jucatori economici ai lumii si problemele climatice care afecteaza globul. Marele actor global SUA nu a reusit sa se impuna ca lider impotriva schimbarii climatice si a esuat in reducerea procentului de dioxid de carbon cu 17 % fata de nivelul din 2005, scrie Washington Post. In schimb s-a dovedit a fi un promotor inflacarat al cresterii nivelului de transparenta din fiecare tara in masurarea nivelului emisiilor.

Urmatorii jucatori mondiali, China si Japonia, si-au prezentat si ele pozitia. China sustine mentinerea Protocolului Kyoto – principalul acord intre tarile dezvoltate de  a mentine in parametrii normali emisiile. Ea a aratat deschidere pentru a-i fi observate din afara reducerile voluntare ale dioxidului de carbon. Asta ar aseza-o intr-o situatie favorabila pentru negocierile ce au loc in Cancun, considera sursa citata.

Japonia a aratat pana acum deranjataj ca ea face eforturi pentru mentinerea parametrilor stabiliti de protocol, iar marii poluanti precum China si SUA nu o fac. In prima zi a summit-ului Japonia a afirmat ca nu va functiona exinderea Protocolului inainte de expirarea lui in 2012.

India, prin influentul ei ministru de mediu, Jairam Ramesh, a reusit sa aduca China si SUA la aceeasi intelegere de a lasa ONU sa le verifice nivelul emisiilor. Pentru a balansa propunerea diplomatica, India ar semna si ea intelegerea alaturi de cele doua tari.

Tara gazda, Mexic, a propus ca tarile in curs de dezvoltare si cele dezvoltate sa contribuie impreuna la un fond comun care sa ajute statele sa lupte impotriva schimbarii climatice. Pe de alta parte, Brazilia incearca sa aduca in vizorul summit-ului efectele ploilor acide din America Latina, Asia si Africa.

Sursa: Washington Post
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.