Numarul fumatorilor ucisi de turberculoza va creste cu 66% pana in 2050

Scris de

Fumatul va duce la aparitita a 18 milioane de noi cazuri de tuberculoza si la cresterea cu 40 de milioane a numarului deceselor provocate de aceasta boala, pana in 2050, daca nu va fi tinut sub control la nivel mondial, conform unui studiu publicat recent in British Medical Journal.

La baza acestei cercetari s-a aflat un model matematic, creat de oamenii de stiinta, cu ajutorul caruia s-a calculat impactul fumatului asupra cazurilor de tuberculoza si a deceselor provocate de aceasta maladie. Avand in vedere ca acest viciu creste riscul de a contracta TBC, rezultatele obtinute indica faptul ca, daca nu vor fi luate masuri, numarul fumatorilor bolanvi de tuberculoza va creste cu 7%, iar rata deceselor provocate de TBC se va mari cu 66%, intre anii 2010 si 2050.

Regiunile in care se va inregistra, cel mai probabil, o inmultire a cazurilor de TBC care au drept cauza fumatul sunt Africa, estul zonei mediteraneene si sudul Asiei.

Cercetatorii au estimat si care ar fi efectul scaderii consumului de tutun. Astfel, daca ar exista o scadere agresiva in acest sens, numarul fumatorilor care mor din cauza tuberculozei ar putea sa se micsoreze cu 27 de milioane pana in 2050. Scaderea agresiva a fost definita drept o reducere cu 1% pe an a numarului celor care fumeaza, pana cand acest obicei ar fi eliminat.

Potrivit cercetatorilor, aproximativ o cincime din populatia planetei fumeaza, iar un risc moderat de imbolnavire la nivel individual se traduce printr-un risc foarte ridicat la nivelul intregii populatii.

Sursa: CBSNews
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.