Omul nou

Scris de

omul nouCeausescu s-a straduit din rasputeri sa fabrice omul nou, numit pe atunci si omul de tip socialist. Multi tind sa creada ca a esuat, eu cred in schimb ca a reuist mai bine decat isi inchipuia. Om de tip socialist n-o fi reusit el sa creeze, dar a reusit sa creeze ceva si mai nastrusnic, omul in innoire vesnica. Acest om, adica romanul, se scoala in fiecare zi mai nou decat atunci cand s-a culcat, uitand astfel complet de intamplarile prin care a trecut doar in ziua precedenta. Fenomenul este absolut logic tinand cont de faptul ca cineva mereu mai nou nu se poate ocupa nici macar de lucruri cu o vechime de o zi. Domnul Isarescu, bancherul vesnic din toate oranduirile si timpurile, stie foarte bine acest lucru.

Ca atare faptul ca domnia sa spune una intr-o zi afirmand ceva diametral opus in ziua urmatoare nu va scandaliza pe nimeni, in niciun caz nu pe romanul aflat intr-un proces de innoire perpetua. Oare de ce s-ar sinchisi domnul Isarescu cand politicul face tot la fel, cu presedintele tarii pe postul de campion absolut. Romanul este un om al viitorului indiferent ca-si va peterce zilele care urmeaza in prapastie sau nu. El va continua sa-l intrebe pe domnul Isarescu despre cursul de schimb, tremurand la fiecare prognoza esuata a guvernatorului.

Cei cu mintea mai lunga de un centimetru trebuie sa-si aduca aminte de povestile isaresciene, in care cavalerul lupta cu balaurii speculatori pentru a apara leul. Acest lucru nu s-a intamplat insa ieri, ci inainte cu luni bune, romanul reusind sa uite de atunci pana si faptul ca el a fost acela care a votat pe “jigodia”de la Cotroceni presedinte. Prestatii de tip sus Basescu si, doar dupa un an, jos Basescu sunt tipice doar pentru un popor format din oameni aflati intr-o innoire perpetua. Cine din acesti oameni ar mai putea sa ridice azi o spranceana, atunci cand domnul guvernator isi manifesta ingrijorarea pentru valuta nationala, dar, in sens absolut invers de aceasta data?

Posibilitatile pe care le are valuta noastra de-a ajunge la un pret de sub 4 lei pentru un euro il nelinistesc mai nou pe mai marele BNR. Sa se fi molipsit guvernatorul de virusul japonezo-americano-european? Sa fi primit domnia sa si boala exporturilor si a valutei macelarite? Sincer sa fiu nu stiu ce sa mai cred, pentru ca in Romania este imposibil sa stii ceva. Romania este probabil printre putinele tari din lume, unde afirmatiile diametral opuse, facute de orice persoana care conteaza, nu sunt sanctionate de nimeni in nici un fel. Cauza acestui fenomen nu poate sa fie in opinia mea decat unul singur: creierul romanului votac se afla in burta si nu in cap. Cei ce gandesc cu burta se mai si cultiva la domnul Dan, fiind mult mai interesati de aventurile Cosminei Pasarin decat de ceea ce spun si fac politicienii si conducatorii institutiilor din tara in care traiesc. Iata de unde si memoria de nici macar o zi a omului care se afla intr-o innoire continua.

O problema fatala apare totusi: omul nou si intr-o innoire perpetua voteaza si accepta oamenii vechi aflati intr-o degradare continua.

Sursa: Renne
Sursa foto: Political monkey

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.