Poluarea aerului face anual peste doua milioane de victime
Scris de Madalina Stanciu
Poluarea atmosferica din marile orase ale lumii provoaca anual moartea a peste doua milioane de persoane, potrivit cifrelor facute publice de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
In urma unui studiu prin care s-au adunat date din 1100 de orase din 91 de tari, reprezentantii OMS au ajuns la concluzia ca peste doua milioane de oameni mor in fiecare an din cauza inhalarii unor particule fine prezente in aer.
Cu o dimensiune egala sau mai mica de 10 microni, aceste particule ajung in plamani, apoi in sange si pot provoca boli de inima, cancer pulmonar, astm si infectii ale tractului respirator inferior. „Poluarea atmosferica este o problema grava si trebuie sa ne dublam eforturile pentru a-i atenua efectele. Daca tinem sub control si gestionam in mod corespunzator mediul inconjurator, putem reduce considerabil numarul oamenilor care sufera de afectiuni respiratorii, cardiace si de cancer pulmonar”, a declarat directorul departamentului de sanatate publica si mediu al OMS.
Pragul fixat de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la concentratia medie anuala de astfel de particule este de 20 de micrograme pe metru cub. Insa, rezultatele studiului au scos la iveala faptul ca in unele zone urbane acest prag este depasit chiar si de 15 ori. Mai mult, doar in cateva orase calitatea aerului corespunde valorilor indicate de OMS.
Atat in tarile dezvoltate cat si in cele sarace, principalele cauze ale poluarii aerului sunt mijloacele de transport, industria, folosirea biomasei si a carbunelui pentru gatit si incalzire, precum si centralele electrice pe carbune. In plus, folosirea lemnului si a carbunelui pentru incalzirea locuintelor contribuie foarte mult la plouarea atmosferica din zonele rurale, mai ales in timpul iernii.
In anul 2008, reprezentantii OMS estimeaza ca 1,34 de milioane de oameni au murit din cauza problemelor de sanatate produse de aerul poluat din zonele urbane. Daca valorile referitoare la calitatea aerului s-ar fi incadrat in limite fixate de OMS, peste un milion de vieti ar fi fost salvate in acel an.
Etichete: astm, biomasa, cancer la plaman, carbune, extern, industrie, inima, mediu, orase, Organizatia Mondiala a Sanatatii, particule, poluare, stiri, studiu, transporturi, victime