Refolosirea apei menajere este urmatorul pas in conservarea mediului?

Scris de

Intre 50 si 80% din apa menajera de pe intregul glob este risipita, desi aceasta ar putea fi refolosita. Asa numita “apa gri”, ce este obtinuta in urma activitatilor casnice, precum spalatul hainelor, dusurile sau baile personale, poate fi refolosita ca si apa pentru toalete sau pentru irigarea spatiile exterioare.

Autoarea unui studiu recent privind refolosirea apei menajere, Meena Palaniappan, de la Institutul Pacific din Oakland, California, a declarat ca este “o risipa ca folosim apa potabila de inalta calitate pentru a uda plantele sau pentru toalete” si ca, traind intr-o lume care se confrunta cu un numar mare de constrangeri asupra apei potabile, din cauza efectelor schimbarilor climatice asupra precipitatiilor, trebuie sa luam in considerare toate optiunile ce ne sunt la indemana pentru a infrunta aceste limite.

Cel mai rudimentar mecanism de reutilizare a “apei gri” nu depoziteaza apa pentru a o folosi imediat in alte scopuri, ci o supune unui procedeu prin care aceasta este filtrata inainte de a fi refolosita. Mecanisme mai complicate depoziteaza si trateaza apa cu ajutorul filtrelor, tancurilor de sedimentare sau alte echipamente.

Riscurile pe care le presupune aceasta procedura pot fi minimalizate cu putina atentie: evitarea folosirii detergentilor sau a produselor extrem de daunatoare pentru apa care se doreste a fi refolosita.

Asa cum depozitarea apei de ploaie a devenit un obicei tot mai comun in ultima perioada, in special in zonele care inregistreaza mari lipsuri a apei potabile cum ar fi parti din India, apa menajera este foarte probabil sa fie refolosita la scara larga in viitorul apropiat. In Australia si Statele Unite ale Americii exista deja fonduri sau legi care sprijina utilizarea mecanismelor de filtarare a apei menajere pentru reutilizarea acesteia. Exista, insa, un numar foarte mare de state care interzic folosirea “apei gri” pentru irigatii.

Meena Palaniappan considera ca stimulente mai puternice si preturi mai realiste ale apei sunt necesare pentru a extinde reutilizarea apei menajere. Institutul Pacific estimeaza ca reutilizarea acesteia ar putea economisi suficienta apa pentru 6.7 milioane de oameni, pentru toate recoltele de cereale cultivate in California intr-un an sau pentru 18 instalatii mari de desalinizare a apei. “Apa reutilizata nu salveaza doar apa, ci salveaza si energie, iar una dintre activitatile care foloseste cele mai multe resurse de energie este chiar transportul apei”, a mai declarat Palaniappan.

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.