Republica bugetara X

Scris de

ceasMiscarile de pe coridor au deschis cutia Pandorei. Hai sa nu ne speriem de ceea ce vedem ci sa incercam mai degraba sa-i intelegem continutul.  Este un subiect sensibil pentru ca ii atinge pe multi.
Pozitia pe care o am fata de acest subiect este strict personala, ea putand fi combatuta de catre oricine, cu argumente bine documentate sper.

Vreau sa declar inca o data ca nu sunt un adversar al nimanui ci doar un prieten fidel al unei societati functionale moderne. Sa fie insa clar pentru toata lumea: astfel de societati nu s-au nascut si nu se vor naste niciodata, in opinia mea, de la sine.

Ele sunt intotdeauna rezultatul unei contributii insemnate venita de la indivizii care o alcatuiesc. Societatea in care individul devine interesat doar de propriul sau bine se transforma intr-un ceas elvetian vechi, fost poate performant odata, in care una sau mai multe rotite dintate nu mai functioneaza.  Intr-o societate in care omul prioriteaza interesele proprii si nu interesele societatii in care traieste segregarea este un fapt implinit. Omul in cauza devine astfel chiar el rotita care nu mai contribuie la mersul intregului. Acest lucru s-a intamplat si se intampla acum in tarile dezvoltate dar nicidecum in Romania, asta pentru ca Romania nu a fost pana acum niciodata un ceas elvetian.

Romania a fost si ramane deocamdata doar un ceas ruginit, care trebuie curatat din temelie, multe din rotitele care il alcatuiesc trebuind sa fie eliminate si inlocuite. Ca sa intelegem mai bine subiectul abordat hai sa ne intoarcem o clipa la omul din pestera. Istoria ii demonstraeza fara echivoc existenta fara a-i ofensa nici pe cei mai fanatici credinciosi. Omul din pestera este asadar in opinia mea cea mai primitiva radacina a societatii de azi. Omul din pestera vana precum stim si cultiva cate ceva in jurul sau pentru a-si asigura hrana necesara. In fraza precedenta se vad deja cele mai firave raze ale unei productii primitive.

Dupa aceasta faza omul reuseste sa produca mai mult decat consuma punand astfel bazele unui comert la fel de primitiv si bazat pe schimb de marfuri. Ma uit cu atentie la istoria omului din pestera dar nu gasesc nicaieri bugetarul. Asta, oricat m-as stradui. Ce concluzie imediata ar putea trage un individ cu capul pe umeri din faptele si realitatile indiscutabile expuse? Raspunsul este fara doar sau poate urmatorul: productia si mai apoi aparitia plusvalorii sunt radacinile din care a rasarit bugetarul si nu invers.

Hai sa ne mutam acum de la omul primitiv in natura de toate zilele pe care o cunoastem. Sa incercam sa ne inchipuim o clipa un copac falnic, inalt si minunat la care am decis sa-i taiem radacinile. Oare ce crezi ca se va intampla cu copacul in cauza? De la copacul amintit sa facem acum un salt suplu in timp, ajungand cu gandul la perioada istorica in care s-au nascut primii bugetari.

Perioada istorica are desigur o importanta mult mai mica, accentul trebuind sa fie pus mai mult pe felul in care s-au nascut acestia. De ce? Pentru ca trebuie sa intelegem neaparat un lucru foarte important: nasterea bugetarilor a fost un rezultat direct al aparitiei plusvalorii in societate, plusvaloare investita mai apoi de state in servicii. Fara plusvaloarea creata de societate bugetarii nu s-ar fi nascut niciodata pentru ca nu puteau fi platiti. De ce nu puteau sa fie platiti? Pentru ca ei nu sunt producatori de bunuri creatoare de plusvaloare, ci ofertanti de servicii, servicii care pana la urma trebuie sa fie finantate de undeva.

Ca sa intelegi mai bine ceea ce vreau sa spun, vom lua numaidecat si niste exemple concrete. Sunt obligat sa incep sirul exemplelor cu cel mai important lucru si anume fundatia unei societati moderne. Aceasta fundatie a fost si va ramane intotdeauna invatamantul. Invatamantul de orice grad si in orice forma ii pregateste pe oameni pentru meseriile pe care le vor avea in societate.

Desi imperativ de important, desi in postura de fundatie a unei societati moderne, invatamantul nu produce nici el plusvaloare, pentru ca nu este altceva decat un serviciu. Calitatea acestui serviciu devine cu atat mai buna cu cat tara in care se desfasoara este mai dezvoltata economic. O economie solida creaza asadar plusvaloarea necesara pe care un stat responsabil o va folosi pentru ingrijirea fundatiei sale. Nu este o intamplare ca state precum Suedia au un invatamant pe cat de gratuit pe atat de performant.

Personal nu am platit o para chioara pentru studiile pe care le-am facut. Cartile ar fi trebuit sa le cumpar, dar ele nu au fost de fapt necesare. Examenele se dadeau si se dau si azi din ceea ce se preda intr-un moment anume, subiectele fiind adaptate si ele celor mai noi rezultate ale cercetarilor facute in acel moment.

Poate ca atare o societate sa functioneze si sa existe fara bugetarul din invatamant? Sigur ca poate, istoria ne dovedeste foarte clar acest lucru. Ce ne mai spune insa istoria despre o societate fara invatamant? Ne spune ca desi functionala, o asemenea societate este una primitiva. Evolutia unei societati primitive catre una moderna a rezultat asadar exclusiv din investitia unei parti a plusvaloarii create de membri ei in fundatia de care vorbeam, invatamantul. Romania nu mai are invatamant. Tara noastra a devenit din pacate o fabrica de titluri si diplome. Cei care fura injurand si conduc aceasta tara nu-si respecta populatia pentru ca nu se respecta nici pe sine. Ei isi camufleaza asadar incompetenta cu ajutorul titlurilor si diplomelor fara nicio valoare. Societatea romaneasca de azi este asadar o societate a hartiilor, oamenii nemaifiind interesati de ceea ce se ascunde in spatele lor.

Hai sa punem acum fata in fata doi bugetari intr-o societate inchipuita, reala de fapt in Romania, in care nu se produce plusvaloare sau mai bine zis se produce mai putin decat se consuma:

In primul exemplu ma voi referi la un cardiolog si la un bolnav cardiac, un profesor de liceu de exemplu.
In varianta a) cardiologul lucreaza la un spital de stat, in timp ce in varianta b) lucreaza in cabinet particular. Munca lui, in ambele cazuri, va trebui sa fie platita de cineva, in caz contrar cardiologul nostru va da ortul popii de foame. Iata ca exista cerere, pacientul, si exista si oferta, cardiologul, cei doi putandu-se totusi intalni doar intr-o societate care ofera cardiologului un venit de la stat sau ofera pacientului banii necesari pentru ca cel din urma sa-l poata plati pe cardiolog in privat.

Probleme mari vor aparea asadar intr-o societate care produce mai putin decat consuma, una ca cea in care traim, ce sa mai vorbim atunci de societatea fictiva formata doar din bugetari. Din cauza luptei pentru putinul care trebuie impartit la multi apar imediat inechitatile si tendinta fireasca a unor oameni de a-si asigura privilegii. Oameni cu relatii politice producatori de nimic vor lua aproape tot “tortul” de pe masa statului lasand celorlati doar faramiturile. Bugetari angajati sa reprezinte o birocratie excesiva, multi dintre ei lucrand nu mai mult de 2-3 ore efective pe zi, vor goli visteria statului prin salariile si stimulentele pe care le iau pentru zambet si alte baliverne.

O productie mai mica decat consumul duce la un moment dat la terminarea completa a tortului de pe masa statului, facandu-i pana la urma pe toti sa sufere (vezi cazul asa numitelor miscari spontane de la finante). Statul are in acest caz 3 alternative: 1) sa nu mai plateasaca salariile la nivele precedente, 2) sa-si reduca masa de mancai sau 3) sa se imprumute. Ori cat ai fi de capos sau de bugetar va trebui sa accepti pana la urma matematica expusa, pentru ca dintr-o fantana secata nimeni cu insusiri umane nu va putea  scoate apa. Cine e de vina ca s-a ajuns la fantana secata? In primul rand statul si politicul care a vandut gogosi oamenilor pentru voturi, nevrand sa explice niciodata matematica pe care am expus-o eu.

Fii sigur ca cele mai mari furturi din Romania au fost facute tot de la stat. Cand tot iei de undeva si nu pui nimic inapoi trebui sa fii nebun sa crezi ca ai in fata un sac fara fund. Iata de ce, in societatea pe care o vad eu functionala, moderna, una despre care voi incerca sa vorbesc intr-o alta postare, privilegiile nu au voie sa existe. Privilegiile sunt in opinia mea drumul spre moarte al oricarei societati. De ce? Doar datorita simplului fapt ca privilegiatii stiu un singur lucru: lucreaza pentru ei, iau pentru ei si nu pun niciodata nimic inapoi de unde au luat.

Ca o consecinta, o societate functionala si moderna trebuie sa fie echitabila si lipsita de privilegiati, statul neputand sa ofere servicii din bani pe care nu ii face. Aparatul bugetar trebuie sa fie adaptat ca atare si in primul rand, nu nevoilor, ci mai degraba posibilitatilor financiare ale societatii respective.
O societate producatoare de plusvaloare in abundenta isi va permite servicii mai multe si mai performante, dar atentie!, nici ea nu-si va permite bugetari doar de dragul de-a crea locuri de munca pentru oameni care stau si vorbesc la telefon 50-60% din ziua de munca.

Tu bugetar care vei citi eventual aceasta postare pune-ti mana pe inima si gandeste-te! In caz ca tu faci cumva parte din tagma celora care lucreaza, oare cati trantori bugetari ne-ai putea arata noua cu degetul? Trantori care nu au fost nicidecum angajati din necesitate, ci pe baza unor criterii precum cele politice, nepotism etc. Oamenii angajati pe asemenea criterii nu numai ca nu produc plusvaloare dar nu obisnuiesc sa faca aproape nimic nici la locul de munca pe care il au? Bugetar sau nu, nu poti fii pur si simplu atat de naiv incat sa poti crede ca o tara in care se produce mai putin decat se consuma nu va cadea intr-o buna zi in nas. Inchei cu exemplul trist al asa numitelor miscari “spontane” facute de indivizi care si-au vazut de fapt salariile si luna trecuta. Sunt ferm convins totusi ca printre ei au existat si indivizi seriosi care si-au facut munca, dar putem oare sa-i bagam pe toti in aceeasi oala?

Oare nu este logic pentru toata lumea ca eliminarea acelora de care de fapt nu este nevoie ar fi un lucru extraordinar de benefic pentru toata lumea? (Desigur nu pentru doamna Marica cu un salariu de 10.000 de lei in trecut, 3.000 de lei actual, asta in caz ca informatia din media este corecta). Cati politicieni, directori si alti granguri au cate zece posturi la stat culegand sume imense, fara ca ziua sa aiba destule ore pentru ca ei sa-si poata face datoria in toate slujbele? Oare nu ar ramane mai multi bani de impartit pentru cei care si fac ceva in sistemul bugetar si de care societatea are o nevoie absoluta? Fara “lipitori” salariile ar putea fi mult mai decente pentru oamenii care le si onoreaza.

Intr-o societate balansata, functionala, moderna si lipsita de privilegii se creaza mult mai usor si alte locuri de munca decat cele de la stat. Acestea ar putea absoarbe foarte bine si pe fostii trantori facatori de nimic, putandu-i transforma chiar in indivizi folositori. Este clar ca lumina zilei ca un alt tip de societate decat cea pe care o avem va avea si alt tip de oameni. Majoritatea indivizilor sunt dupa cate stim foarte adaptabili, putand sa se obisnuiasca foarte repede cu orice forma de mediu, mai ales cu unul care se va dovedi a fi benefic tuturor. In opinia mea iresponsabilitatea romanului s-a nascut tocmai din cauza formei de societate in care a trait. Motto-ul acestei societati a fost: un salariu si un loc de munca de orice fel, la stat daca se poate ca e mai sigur. Gandirea si ingeniozitatea lasati-o acasa, asta ca sa poti asculta mai bine ordinele imbecile date de sef, deseori analfabet, dar bine ancorat in relatii cu cine trebui.

Criteriile de mai sus sunt valabile si azi, tocmai din cauza faptului ca societatea nu s-a schimbat deloc dupa ’89. Mentalitatea a ramas aceeasi, retorica este insa diferita, permitand dezbateri si definitii precum democratie, stat de drept, etc., notiuni care nu au de fapt nimic in comun cu realitatea zilnica a romanului. Este ca si cum ai incepe sa vorbesti despre fantani arteziene si rauri in desertul Calahari. Deschideti asadar larg ochii si mintea! Ca sa vezi si sa intelegi ca: daca nu faci parte din gasca, societatea in care traiesti iti este ostila, chiar bugetar fiind.

Ca o consecinta: Puzderia de bugetari din Romania nu s-a nascut din necesitatile societatii ci, mai degraba, din necesitatile politicului vanator de voturi. Aparitia lor a dezechilibrat astfel intreaga structura sociala a patriei, prin faptul ca insasi legea de functionare a pietelor libere, cererea si oferta, au fost alterate.

Sursa: Renne
Sursa foto: Liberty

Etichete: , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.